Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Харківщини Арсен Аваков подав у відставку


Харків – Арсен Аваков подав у відставку із посади Голови Харківської обласної державної адміністрації. У заяві, поданій ним на ім'я Президента, йдеться про незгоду з рішеннями глави держави і неможливість за морально-етичними принципами в подальшому перебувати на посаді держслужбовця. На офіційному сайті Президента вже з'явилося повідомлення про прийняття відставки.

Епопея зі звільненням Арсена Авакова з посади голови Харківської облдержадміністрації розпочалася ще минулого тижня. Третього лютого, за кілька днів до другого туру виборів Президента, обласна та міська ради скликали позачергові сесії. По суті засідання депутатів перетворилися на зібрання політради Партії регіонів, яку представляє більшість харківських депутатів.

Кількагодинна агітація за кандидата на Президента Віктора Януковича і обвинувачення голови облдержадміністрації в адмінресурсі напередодні виборів на користь Юлії Тимошенко, завершились висловленням Авакову недовіри. Спочатку це зробила обласна рада, а потім міська.

Заступник прокурора області Микола Шадура одразу ж оскаржив рішення облради як незаконне: депутати порушили норми закону та регламенту. Зокрема голосували картками, а не бюлетенями, питання не обговорювалося у постійних комісіях і не було внесено до порядку денного. І головне: «забули» заслухати звіт голови обласної адміністрації, на підставі якого – і лише так – можна висловити недовіру.

«Президент образився» – Аваков

Утім наступного дня прокурор області протест відкликав. Як заявив заступник голови області Сергій Стороженко – під тиском Генпрокуратури. За два дні, вже під вечір, на офіційному сайті глави держави з'явився указ Віктора Ющенка про відставку Авакова. Голова області документ назвав незаконним, а причину підписання указу пояснив образою Президента через підтримку ним Юлії Тимошенко.

«Президент образився. Образився і вирішив не лише помститися, але й забезпечити свої дрібні домовленості, і здав задля цих домовленостей усі принципи, через які ми так поважали цього Президента», – сказав Аваков.

Голова обласної адміністрації заявив, що залишатиметься на посаді аж доки не отримає оригіналу президентського указу. За очікуваннями, спеціальна пошта мала доставити його в понеділок. Але, ані 8-го, ані 9 лютого указу Авакову не відправили. Натомість на офіційному сайті Президента змінилося формулювання указу: замість «прийняти відставку» з’явилося «звільнити з посади» Авакова. Щоправда, в другій половині дня воно так само без пояснень повернулося до первісного вигляду.

Тож голова області скликав термінову прес-конференцію, де заявив про відверте порушення морально-етичних та правових норм Президентом, зокрема, ігнорування ухвали суду, якою призупинено дію рішення обласної ради про недовіру, і сказав, що вже сам написав заяву із проханням про звільнення.

«За усю свою 5-річну каденцію я жодного разу такого не бачив, щоб указ на офіційному сайті змінювався. Тобто, це просто нонсенс, який ще вимагає правової оцінки Але, я не збираюся за це чіплятися, і тому не отримавши у сьогоднішній пошті указу в черговий раз я зрозумів, що ця мильна опера може бути цікавою їм, але не цікава мені», – зауважив Арсен Аваков.

Останнім розпорядженням Авакова на посаді голови облдержадміністрації стало розпорядження про призначення виконуючим обов'язки голови області його першого заступника Володимира Бабаєва.

«Господарник» проти «ефекту шарфиків»

Сам Аваков заявив, що й надалі залишатиметься у політиці, зокрема блоком свого імені піде на місцеві вибори і активно працюватиме в опозиції до діючої влади. Щоправда, політологи не впевнені у його перемозі. Зокрема такої думки Володимир Нікітін.

«Всі ті прогнози, які будувалися для Авакова і його блоку для місцевих виборів, все ж таки орієнтувалися на те, що вій посідатиме посаду губернатора, а це давало багато переваг, – зазначає політолог. – У даній ситуації важко прогнозувати. Оскільки і блок реально ще не створений. А найбільша проблема: коли місцеві вибори йдуть одразу після дуже ідеологізованих виборів президентських, люди зазвичай голосують не стільки за господарників, а за представників тієї чи іншої політичної сили. Я називаю це «ефектом шарфиків».

Утім і сам Арсен Аваков поки не дуже охоче розповідає про майбутнє, хоча не виключає можливості висуватися на виборах міського голови Харкова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG