Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми безпеки авт


У Японії новий «Пріус» устиг отримати нагороду «Авто року 2009--2010», перш ніж його довелося відкликати
У Японії новий «Пріус» устиг отримати нагороду «Авто року 2009--2010», перш ніж його довелося відкликати

Нью-Йорк – Міністерство транспорту США започаткувало формальне розслідування проблем із гальмами легкового авта «Пріус», найпопулярнішої в Америці машини з гібридним бензино-електричним двигуном виробництва японської фірми «Тойота». Як наслідок, компанія змушена тепер відкликати для ремонту 437 тисяч авт моделі «Пріус». Але це далеко не єдина новина у скандалі з автомобілями компанії «Тойота».

Те, що сталося з «Пріусом», справді сенсація: адже ця економічна гібридна модель вважається улюбленим автом голлівудських зірок та інтелігенції Силіконової долини у Каліфорнії. Та й у Нью-Йорку охочих купити «Пріус» досі було стільки, що доводилося чекати у черзі по кілька тижнів, поки привезуть із Японії. І от – скандал із гальмівною педаллю, що втопає до підлоги, якщо не досить різко натиснути.

Якби проблема виникла тільки з автами цієї моделі, тоді «Тойота» могла б вважати це екстраординарним явищем, винятком з правила. Але ще до відкликання моделі «Пріус» зразка 2010-го компанія цього року відкликала вже 8 мільйонів машин, і легкових, і вантажівок, різних моделей. І вже лунають голоси спеціалістів: мовляв, «Тойота» не заслуговує на титул автобудівника номер один нашого часу.

І от уже президент автовелетня Акіо Тойода змушений вибачатися за низьку якість свого товару і тремтячим голосом обіцяти світові: «Дозвольте запевнити, що ми подвоїмо нашу відданість питанню якості, бо воно життєво важливе для нашої компанії. Ми зарадимо проблемі у тісному співробітництві з дилерами й постачальниками. Разом із ними ми зробимо все, що в наших силах, щоб відновити довір’я наших покупців». Та відновити репутацію значно складніше, ніж втратити її.

Проблеми мають усі

«Тойота» – не єдиний автобудівник, що має проблеми з якістю. Американські компанії теж мають подібні проблеми, щоправда, масштаби значно менші, ніж у «Тойоти».

«Крайслер» відкликав понад 24 тисячі авт, бо гальма подекуди відмовляють у таких моделях, як «Сібрінґ», «Додж Авенджер», «Джип Ліберті».

«Дженерал Моторз» відкликає 905 тисяч авт моделі «Кобальт», виготовлених за останні 4 роки.

«Форд» кілька днів тому повідомив, що відкликає 17 тисяч 600 машин моделей «Мерк’юрі Мілан» і «Форд Ф’южн», обидві з бензино-електричними гібридними двигунами. Обидві моделі мають проблеми з комп'ютерними системами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG