Доступність посилання

ТОП новини

Парламент закличе світ посилити гарантiї безпеки без’ядерної України – проект заяви


Верховна Рада України ухвалила в першому читаннi проект заяви iз закликом до свiтової спiльноти посилити гарантiї безпеки Українi, яка проголосила без’ядерний статус. За документ «Без’ядерному статусу України – реальнi гарантiї» проголосували в першому читаннi 338 депутатiв.

«Верховна Рада України вважає, що нинiшня ситуацiя потребує еволюцiї iдеологiї, закладеної в Будапештському меморандумi, та її оновленого втiлення в документi, який мав би мiжнародно-правовий характер i мiстив би вiдповiдний iнструментарiй, що гарантував би надiйну вiдповiдь на сучаснi виклики нацiональнiй безпецi нашої країни», – йдеться в проектi заяви.

Верховна Рада звертається до парламенту Великої Британiї, Конгресу США, Федеральних зборiв Росiйської Федерацiї, парламенту Францiї, Всекитайських зборiв народних представникiв як до законодавчих органiв країн-гарантiв нацiональної безпеки України iз закликом пiдтримати цю iнiцiативу.

У лютому 1994 року Верховна Рада України ратифiкувала в повному обсязi Договiр про скорочення й обмеження стратегiчних наступальних озброєнь. Будапештський меморандум, пiдписаний того ж року США, Росiєю, Великою Британiєю, Нiмеччиною, Францiєю та Китаєм, гарантує Українi її безпеку в обмiн на вiдмову вiд ядерної зброї. Проте такi гарантiї не закрiпленi жодними мiжнародними угодами.

Улiтку минулого року в Українi почали активно лунати пропозицiї про необхiднiсть нових гарантiй iз боку ядерних держав.
XS
SM
MD
LG