Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про закупівлю товарів, робіт і послуг за держкошти


Верховна Рада ухвалила Закон «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» – за нього проголосували 245 із 374 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Не голосувала у повному складі фракція Блоку Литвина, з фракції НУНС свої голоси дали 10 депутатів. Фракція Компартії проголосувала за закон у повному складі, з фракції Партії регіонів – 156 депутатів, а також 50 народних депутатів від БЮТ.

Під час представлення законопроекту народний депутат від БЮТ, перший заступник голови Комітету з питань економічної політики Сергій Осика наголосив, що в Україні вже два роки відсутній закон, який би регулював питання щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. За його словами, постанова уряду з цього приводу, по суті, відмінена Конституційним Судом.

Зі свого боку, категорично проти ухвалення даного закону виступив народний депутат України від Партії регіонів Валентин Ландик. Він наголосив, що цей закон спрямований на підтримку імпортерів, а не на вітчизняних виробників.

Також категоричним з приводу цього закону був виступ і народний депутат від БЮТ Олег Ляшко, який звинуватив фракцію у тому, що вона підтримує закон, де є корупційні схеми.

Ухваленим документом Верховна Рада сконцентрувала всі регуляторні й контролюючі функції з держзакупівель у компетенції Мінекономіки, крім розгляду скарг на дії замовника.

Для цього парламент вирішив створити спеціальний орган оскарження при Мінекономіки, причому його рішення обов’язкові для виконання учасниками держзакупівель і можуть бути оскаржені в судовому порядку. Цей орган складається з 14 осіб, 7 з яких представляють держоргани (Мінекономіки, Мін’юст, Держкомстат, Держкомпідприємництва, АМКУ, Секретаріат Президента, РНБО), а інші вибираються Мінекономіки з-поміж незалежних експертів на конкурсі (їх призначення узгоджується з низкою парламентських комітетів).
XS
SM
MD
LG