Доступність посилання

ТОП новини

Чужинець у Чехії: гість, заробітчанин чи рівноправний громадянин?


Прага – Тисячі українців щороку приїжджають до Чеської Республіки. За статистикою, переважна більшість – понад 2 тисячі – за працею, менше – вчитись у місцевих університетах, ще менше – відпочивати. Але кожний із них без винятку змушений зустрітись із представниками офіційних органів (поліцією для іноземців – передусім), спілкуватись із чехами-працедавцем, домовласником чи продавцем. За роки масової української присутності в Чехії склався стереотип українця, яким його бачать чехи. І навпаки – чех, яким його бачать українці.

Зараз багато пишуть про мультикультурність, глобалізацію, котра зближає раси, вірування, традиції. Аргумент переконливий, але на практиці перестає діяти, як тільки представник меншини дістається до середовища етнічної більшості, в цьому разі – чехів.

Чи відчувають себе комфортно, скажімо, в’єтнамці – третя найбільша національна меншина на чеських теренах? Важливо при цьому, що саме чехи запросили до себе на початку 1970-х років чимало в’єтнамців для розбудови автомобільного гіганту «Шкода». Але й за близько 40 років для багатьох із них Чехія залишилась чужиною.

Толерантність до іноземців зростає

Та все ж, як свідчить статистика, чехи починають вчитись толерувати іноземців. Ïх до цього змушує реальність: якщо 10 років тому в Чехії жило 200 тисяч іноземців, то зараз їх понад півмільйона. Якщо 10 років тому українців було в Чехії найбільше, то зараз їх випередили словаки і наздоганяють росіяни.

Ці десятиліття змінили і ставлення чехів до українців, точніше – українці змусили чехів змінити ставлення до себе. На початку 90-х у чеській пресі українець виглядав чужаком, готовим до крадіжок і розбою. Нині чехи переважно до українцмв толерантні, говорять про них як про працьовитих і сумлінних людей, які охоче і легко вивчають чеську мову. Принаймні, про це свідчить останнє опитування громадської думки, яке провів Центр вивчення громадської думки Інституту соціології в Празі.

Ставлення до українців все ще неоднозначне

«Українці серед приїжджих творять одну з найбільших груп. Ставлення чехів до українців сформовано кількома факторами, – каже аналітик Центру вивчення громадської думки Ян Червенка. – З одного боку, існує певний кримінальний елемент, який пов’язують із українцями. З іншого боку, чехи бачать, в яких тяжких умовах українці тут живуть і при цьому дуже тяжко працюють. Також багато українців уже тут затрималось і мають чеське громадянство. Тобто ставлення чехів до українців трохи змішане, хоча протягом десятиліть чехи до українців, які сюди приїжджають за роботою, вже звикли».

Згідно з опитуванням, чехи найприхильніші до сусідів-словаків, а також французів і шведів, найгірше ставляться до громадян мусульманського світу – з Ірану, Палестини, Афганістану. Але ця картина змінюється. Наприклад, протягом останніх двох років значно збільшився наплив росіян до Чехії, яких виганяє з дому нестабільна політична ситуація.

Чехія розробила кілька державних програм інтеграції іноземців. Цього, зокрема, вимагає глобальна економічна криза.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG