Доступність посилання

ТОП новини

Відкрився ювілейний «Берлінале»: кіно, гламур і екологія


Німеччина – У Берліні сьогодні увечері офіційно відкривається ювілейний – 60-й – Міжнародний кінофестиваль. Вишукана програма, компетентне журі й гламур – всього цього не бракуватиме на «Берлінале» й цього разу.

У Берліні шанувальникам кіномистецтва нудьгувати не доведеться. Під час Берлінале в німецькій столиці цього року загалом покажуть близько 400 фільмів із майже 140 країн. Україна теж бере участь у цьогорічному кінофестивалі. Стрічку «Глухота» Мирослава Слабошпицького покажуть у конкурсі короткометражних фільмів.

Вкрай насиченою є головна конкурсна програма: 20 стрічок, 17 із яких – світові прем’єри. Серед робіт, які змагатимуться за Золотого й Срібних Ведмедів, також «The Ghostwriter» («Письменник невидимка») Романа Поланського – екранізація бестселера Роберта Харріса. В стрічці йдеться про автора мемуарів одного британського прем’єра.

Без Поланського, але з його фільмом

Сам зірковий режисер Роман Поланський буде присутній на світовій прем’єрі свого чергового шедевру, оскільки перебуває під домашнім арештом у Швейцарії. Його затримали на прохання американської юстиції. У США Полянському закидають інтимні домагання до 13-річної дівчинки. Йдеться про події понад 30-річної давнини. Як пояснив директор кінофестивалю Дітер Косслік. «Інколи зірки не приїздять, оскільки вони не хочуть приїхати. Цього разу все інакше. Але натомість ми зможемо поспілкуватися з виконавцями головних ролей – Пірсом Броснаном й Еваном МакҐреґором», – сказав Косслік.

На ювілейному Берлінале справді зірок не бракуватиме. Очікується, що по червоному килиму, розстеленому перед Кіно-палацом на Потсдамській площі пройдуть Леонардо ДіКапріо, Мартін Скорсезе, Бен Стіллер, Жерар Депардьє. Це лише невеликий перелік гостей, які зголосилися цього року прибути до німецької столиці.

Журі не менше гламурне, ніж учасники

Не менш презентабельним є й журі, до складу якого увійшли, наприклад, володарка «Оскара» Рене Зельвеґер і «королева китайського артхаусу» Юй Нань. Очолив же міжнародну команду експертів, які 20 лютого роздаватимуть Золотого й Срібних Ведмедів, відомий німецький режисер Вернер Герцоґ, якого, за словами Коссліка, більше знають у світі, ніж у самій Німеччині. «Але ж ми повинні мати кілька символічних фігур. Ось саме таким символом на Берлінале і є Вернер Герцоґ. Я справді зрадів, що все спрацювало і саме німець очолив журі, коли фестивалю виповнюється 60 років», – зауважив директор «Берлінале».

Історія кіно – відреставрований «Метрополіс»

На відкритті ж фестивалю у четвер публіці запропонували переглянути китайську драму «Разом окремо» режисера Вана Цюаньаня – історія великого кохання на вкрай політичному тлі. Одним із кульмінаційних моментів кінофестивалю безперечно стане прем’єра відреставрованого фільму «Метрополіс» Фріца Ланґа. Його проектуватимуть також на величезний екран встановлений біля Бранденбурзьких воріт.

Не забули організатори Міжнародного кінофестивалю й про довкілля. Вони придумали, як заощадити тонни паперу. Понад трьом тисячам акредитованим журналістам пропонується завантажувати прес-релізи виключно з інтернету. А для освітлення червоного килима встановили прожектори з економними лампами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG