Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині шитимуть медичний одяг для європейських клінік


Під час відкриття підприємства «Фапомед»
Під час відкриття підприємства «Фапомед»

Рівне – На Рівненщині в районному центрі Гоща сьогодні розпочала роботу єдина в Україні фабрика з пошиття одноразового медичного одягу. Це стало можливим завдяки реалізації українсько-португальського інвестиційного проекту.

Стандарти сучасної медицини спрямовані на максимальний захист хворих і медперсоналу від зараження. Використання одноразового одягу зменшує ризик післяопераційних ускладнень на більше ніж три відсотки. Однак якщо такий одяг став звичним у світовій практиці, то в українській галузі охорони здоров’я він ще не диктує моди.

Основна вимога виробництва – стерильність
Тому готову продукцію – одноразові медичні халати, стерильні рукавички, шапочки, бахали та інше медичне приладдя, спочатку відправлятимуть туди, звідки прибуває на фабрику сировина – за кордон, до Європи, зауважив керівник проекту, португалець Мігель де Кунья.

Виробництво базується на принципі швидкісного розповсюдження. Тільки таким чином європейські виробники нині можуть конкурувати з китайськими. Нині все більше міжнародних компаній мають проблеми з логістикою. «Тож ми тут – для того, щоб показати, як можна вигідно не лише надсилати свою продукцію на ринки, а й знаходити постачальників і виробників. Тут присутні і якість, і технології, люди в Україні розуміють, що таке європейська якість. Тим часом конкурентна ціна є секретом успіху бізнесу. Тому на нашій продукції ми вказуємо: «Гарантовано: виготовлено в Європі», – каже Мігель де Кунья.

Доводиться працювати без макіяжу

Працівниці, які розпочали роботу на фабриці, пройшли навчальні швейні курси на базі центру зайнятості, розповів директор Гощанського районного центру зайнятості Петро Зубкевич. Тут навчили три групи швачок, частина з них уже працевлаштовані. Проблем у підготовці не було, бажаючих є чимало, особливих труднощів у роботі немає – потрібні лише навики роботи зі швейною машиною, а ще – особиста гігієна, стерильність. На роботу приходити з макіяжем не можна. Коли працівники приходять на фабрику, вони тут продовжують навчання на новітньому обладнанні. Керівники цехів пройшли стажування у Португалії.

Зарплата становитиме не нижче 1200-1300 гривень. Роботодавець не приховує – така ціна для нього вигідна. А замість того, щоб шукати заробітків у Європі, українцям також буде вигідніше працювати вдома.

Нові магістралі сприяють розвитку виробництва

Не останню роль у розташуванні підприємства відіграло те, що через Гощу проходить міжнародна автомагістраль Київ-Чоп, відремонтована за кошти Євросоюзу напередодні Євро-2012.

Загальна сума капітальних вкладень у будівництво та закупівлю обладнання склала 7 мільйонів євро. Підприємство вироблятиме за рік чотири мільйони одиниць медичного одягу. Поки що на спеціалізованому обладнанні провідних фірм Німеччини, Японії та Франції шиють медичні халати. За рік кількість робочих місць планують збільшити до 420 осіб. Середня заробітна плата працівника цеху складатиме 1200 гривень.

Виробництво є екологічно безпечним. На підприємстві встановлені 8 енергозберігаючих модулів нагріву.

Створення у невеликому районному центрі підприємства легкої промисловості дозволить значно збільшити відрахування до місцевого бюджету та суттєво поліпшити ситуацію у сфері зайнятості.

Відкриття подібної фабрики на Рівненщині одразу ж після завершення президентських виборів в Україні є символічним, вважає голова облдержадміністрації Віктор Матчук. Він розраховує на те, що в підприємців зменшаться проблеми з відшкодуванням податку на додану вартість, і з’явиться можливість брати приклад з інвесторів, котрі вже працюють у Рівненській області.

Тим часом рівненські медики сподіваються, що незабаром саме вони будуть найближчими клієнтами нового підприємства.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG