Доступність посилання

ТОП новини

«Ванкувер-2010»: стартують ХХІ зимові Олімпійські ігри


У суботу, о четвертій годині ранку за київським часом почнеться церемонія відкриття ХХІ зимових Олімпійських ігор у Ванкувері (Канада). Це шоста зимова Олімпіада, в якій братимуть участь українські спортсмени. Досі українці олімпійці спромоглися тільки на одну медаль найвищого ґатунку, яку здобула ще 16 років тому фігуристка Оксана Баюл. На що вони можуть розраховувати цього разу - чи є шанси на золото, або принаймні зійти на п’єдестал? Чи є ознакою престижу держави успіхи на спортивних аренах, на тих же Олімпіадах?

З табору українських олімпійців

Спортсмени з України розмістилися у Канаді нормально і готуються до змагань, повідомив Радіо Свобода із Ванкувера начальник відділу зимових видів спорту Міністерства сім’ї молоді та спорту Даніль Амірханов. «Команда збірної України з фігурного катання розмістилася у Ванкувері, туди ж під’їжджають фрісталісти, 20 лютого приїдуть сноубордисти. У селищі Вістлер – збірна команда біатлону, лижних гонок, гірськолижного спорту, санного спорту, стрибків на лижах і лижного двоборства». Настрій в олімпійців бойовий, запевнив Даніль Амірханов.

У перший день Олімпіади у Ванкувері почнуть змагання стрибуни з трампліна. А другого дня розіграють перші шість нагород (у біатлоні, гірськолижному спорті, у ковзанярів, у тих же стрибунів із трампліна, у фристайлі та шорт-треку). Загалом на Олімпіаді боротимуться за перемогу в 15 видах спорту.

Ми можемо розраховувати на нагороди

Як прогнозують експерти, українські атлети можуть розраховувати на медалі в біатлоні, лижних перегонах, санному спорті, фігурному катанні та фристайлі. Україна делегує до Ванкувера 47 спортсменів, повідомив Президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. Скромнішою за складом була делегація українських спортсменів тільки у Лілехаммері 1994 року, зазначив він. Щоправда Президент НОК тут же уточнив, що на тій Олімпіаді вдалося здобути дві медалі. А на Зимовій Олімпіаді-2002 у Солт-Лейк-Сіті, куди поїхали 68 українських атлетів, не вдалося зійти на п’єдестал жодного разу.

Водночас Сергій Бубка визнає, що становище із зимовими видами в Україні – не найкраще. «Це велике спортивне свято! Це велика подія! Нам дуже приємно, що ми беремо участь. Дійсно, ми набагато сильніші в літніх олімпійських видах спорту, тому нам треба дуже багато зробити: і державну стратегію на розбудову зимових видів спорту в майбутньому, і вкладати такі вагомі кошти».

Якщо українцям вдасться зійти на п’єдестал пошани, за золоту медаль їм спочатку обіцяли виплатити 700 тисяч гривень, за срібну – 500 тисяч, за бронзову – 350 тисяч. Щоправда, розміри призових можуть збільшити.

На цих Олімпійських іграх, як, зрештою, і на інших спортивних змаганнях Україна може розраховувати лише на випадкові успіхи, зазначає спортивний журналіст Ігор Мірошниченко, тому що українські олімпійські види спорту змушені виживати, а не претендувати на лідерство у світі. «Український спорт сьогодні продовжує перебувати на межі виживання та існує не завдяки турботі держави чи інфраструктурі, яку ніхто не створює, а всупереч тому, що ми маємо».

В Україні бути спортсменом не лише важко, головне – непрестижно, продовжує спортивний журналіст Ігор Мірошниченко. «От, американських спортсменів, навіть якщо вони не претендують в якихось видах спорту на медалі, їх розкручують як справжніх зірок і їх знає вся країна. Імена ж українських олімпійців, на превеликий жаль, широкому загалу навіть невідомі, тому я думаю, що ми можемо сьогодні розраховувати на випадкові нагороди у біатлонфі, зокрема від Сергія Седнева та від сестер Симиренко».

На превеликий жаль, зауважує Ігор Мірошниченко, ми не можемо сьогодні розраховувати навіть на випадкові успіхи у фігурному катанні, яке спочатку було одним із найсильніших зимових видів спорту для України. «Українські фігуристи сьогодні є аматорами, вони не можуть похвалитися системною підготовкою і це пов’язано з тим, що держава абсолютно ніякої уваги фігурному катанню не приділяє».

Участь в Олімпіаді - престиж для держави

Участь української збірної в Олімпійський іграх – це не лише авторитет держави, це також заохочення пересічних людей до активного способу життя, зазначає спортивний оглядач Валентин Щербачов. Шкода лише, що в Україні обмаль можливостей для розвитку спорту як аматорського, так і професійного. «У нас сотні тисяч людей займаються гірськолижним спортом, раніше це були одиниці. У нас уже є база «Буковель», хоча вона й приватна, з’являються гірськолижні бази у центрі Києва. А у сноубордингу ми виходимо вже в елітну двадцятку».

Олімпіади, чемпіонати – це не лише очки, голи, секунди. Успіхи на спортивних аренах справді можуть бути ознакою престижу держави, переконує філософ Мирослав Попович. Щоправда це залежить від ситуації, в якій опинилася нація. «Навряд чи може бути ототожнений успіх держави із успіхом її спортивної команди, але це підтримується державою і держава мусить бути патроном спортивних команд».

До речі, Ванкувер є найтеплішим містом, де відбувалися зимові Олімпійські Ігри. Середньомісячна температура у лютому дорівнює тут близько п’яти градусів тепла. І, як повідомляє преса, у Ванкувері бракує снігу – його терміново доставляють на гелікоптерах і вантажівках. Зважаючи на незвично для останніх років снігову зиму в Україні, можливо, варто було провести Олімпіаду в одному з українських міст?
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG