Доступність посилання

ТОП новини

Українські первоцвіти – жертви мафії та низької культури


Київ – Українським первоцвітам вже в найближчі роки загрожує повне знищення, б’ють тривогу екологи. За даними Київського еколого-культурного центру, в ці дні у Криму та Закарпатті масово заготовляють рідкісні квіти та везуть до великих міст на продаж до Дня закоханих (14 лютого) та до 8 березня. Втім, припинити ці незаконні схеми не вдається навіть спільними зусиллями Мінприроди, міліції та громадських активістів.

В Україні вже в лютому вкриваються килимом підсніжників та цикламен південні схили Кримських гір, потім прокидаються проліски та сон-трава на Закарпатті, а вже в березні – квітне, зокрема, Черкащина та Вінниччина.

Проте в цей час квіткові браконьєри заготовляють ці квіти ящиками, і продають уздовж основних українських автомагістралей та у великих містах, заявляє голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. За даними очолюваного ним клубу, в Києві рідкісні весняні квіти по 5-15 гривень за букет продають на виходах людних станцій метро та поблизу великих транспортних розв’язок і кладовищ.

Лісові квіти – годівничка для організованої злочинності

Щовесни громадські активісти, екологічна інспекція Мінприроди та міліція затримують до тисячі незаконних торгівців квітами, але подолати квіткову злочинність досі не вдалося, говорить Володимир Борейко.

«Штрафи становлять від 17 до 60 гривень, оскільки штрафують продавців квітів просто за торгівлю в невстановленому місці. До того ж, суд найчастіше навіть до таких штрафів їх не засуджує. Окрім того, є так звана кримська мафія, яка контролює всі етапи, від збору квітів до роздрібного продажу, і навіть має домовленості з окремими представниками міліції. Останнім часом подібна мафія створюється в Чернівецькій області», – розповів еколог.

За словами Володимира Борейка, якщо цей процес не зупинити, то за 5-6 років багато видів українських первоцвітів зникне назавжди. Так, у лісах Київської області знайти їх вже майже неможливо.

Хоча потягом останніх п'яти років завдяки діям екологічної громадськості продаж лісових первоцвітів у Києві скоротився у 12 разів. І зараз складає десь 400 тисяч штук за сезон, каже керівник дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Роман Богомаз.

«Київська міліція поінформована про ситуацію з первоцвітами, і допомагає нам. Якщо в 2004 році затримували частіше тих, хто перешкоджає торгівлі первоцвітами, то зараз, на щастя, навпаки», – зазначає учасник боротьби з незаконною торгівлею квітами.

Тим часом за інформацією Михайла Богомаза, у Львові, Івано-Франківську, Вінниці та інших містах лісовими первоцвітами досі торгують безперешкодно, а місцеві екологічні інспектори в це переважно не втручаються.

Корені проблеми: низькі штрафи та культура

У Мінприроди запевняють, що з квітковими браконьєрами борються. Щороку проходить операція «Первоцвіт», яка припиняє схеми заготівлі, продажу та перевезення квітів, пояснює керівник відділу охорони рослинного світу Мінприроди Володимир Тарасенко.

«Сьогодні ми залучили до цієї операції Міністерство внутрішніх справ, державну лісову охорону. До того ж, переглядаємо такси штрафів: за поданням Міністерства, вони мають суттєво збільшитися», – каже пан Тарасенко.

Попри це урядовець наголошує, що загроза знищення рідкісних весняних квітів залишається. За його словами, вони занесені до Червоної книги, бо вже перебувають під загрозою зникнення. Всі фахівці, опитані Радіо Свобода, сходяться на думці, що головна причина проблеми – низька екологічна культура: якби люди відмовлялися купувати проліски, нищити їх стало б невигідно.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG