Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін волів би бачити переможницею Юлію Тимошенко (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують обговорювати результати президентських виборів в Україні. Деякі видання не приховують свого невдоволення досить дивною, на їхню думку, поведінкою прем’єра України, яка програла ці вибори і веде себе, як вказують, «не демократично, бо, здається, не розуміє, що демократія також передбачає і чемне визнання своєї поразки». Деякі впливові видання дивуються з досить стриманою реакції на результати українських виборів з боку Росії. Вони цитують також інтерв’ю Віктора Януковича впливовій лондонській газеті, де той закликає Захід не боятися його зовнішньої політики.

Британська «Ґардіан», у статті Люка Гардінґа з Москви, наголошує, що «відмова Юлії Тимошенко визнати свою поразку сердить багатьох із її проєвропейських прихильників» та додає, що така тактика Тимошенко має на меті, серед іншого, «спроби довше залишитися на посаді Прем’єр-міністра». Цей лондонський часопис також інформує зі своїх джерел, що в самій Партії регіонів тривають дебати довкола формування майбутнього уряду і противники компромісу хочуть мати всі пости для себе, а прагматики схильні до створення ширшого уряду з включенням технократів і ринкових реформаторів, яких може очолити Сергій Тігіпко. «Ґардіан» наводить думку європейського експерта Ендрю Вільсона, котрий вважає, що склад уряду Януковича стане ключовим для його майбутньої політики – чи він звернеться по допомогу і співпрацю до своїх противників, чи ж просто винагородить своїх найближчих олігархічних прихильників. Лондонське видання також дивується з того, що «відповідь Росії на вибори Януковича була на диво стриманою, як відображення напружених стосунків між Партією регіонів і Москвою на старті опитувань громадської думки, та на фоні сильних ознак того, що російський прем’єр-міністр Володимир Путін волів би мати справу з Юлією Тимошенко». «Ґардіан» також відзначає, що Янукович лише натякнув Кремлю на можливість продовження угоди щодо Чорноморського флоту в Севастополі після 2017 і ніби-то йдеться, серед іншого, про щось на кшталт 30-річного договору оренди на кшталт Ґуантанамо.

У своєму інтерв’ю першій західній газеті, лондонській «Дейлі Телеґраф», Віктор Янукович відмахнувся, сміючись, від твердження, що він, мовляв, «підніжок, маріонетка Москви». Він запевнив газету, що спробує скористатися з вигод свого нового становища щоб переконати європейців у дружності своїх намірів. Тут новий Президент України також наголосив: «Я зробив глибокі висновки з власних помилок, яких допустився у минулому... правда також те, що я виразник інтересів України і бажаю врівноважених та прагматичних стосунків із нашими стратегічними партнерами». Янукович також вважає, що «Україна може відігравати стабілізаційну роль у стосунках Європи та Росії». Він висловився за більш теплі стосунки України із Заходом і не робив таємниці з того, що один із пріоритетів його влади – відновити розладнані стосунки з Росією. «Дейлі Телеграф» також зауважує, що вже своїм першим міжнародним візитом Віктор Янукович покаже, може й символічно, але й, разом з тим визначально, яким буде його стратегічний вибір – Європа чи Росія.

Ще одне британське видання – «Індепендент» – наголошує у редакційному коментарі на «нерозсудливих кроках Юлії Тимошенко» в її намірах не визнавати Віктора Януковича Президентом України та оскаржувати в судах результати президентських виборів. Якщо Тимошенко буде діяти так і надалі, вважає газета, то цим вона буде робити гірше лише собі і своїй політичній силі. «Індепендент» також вважає, що останні вибори Президента України не дають Тимошенко ніяких підстав для оголошення їх не чесними та цитує незалежних аналітиків, котрі не бачать підтвердження заявам Тимошенко на цю тему. Лондонське видання також зауважує, що й «незначний відрив також є поразкою» і демократичність цих виборів дає Україні сподівання на заспокоєння та вирішення своїх хронічних негараздів. «Індепендент» висловлює жаль з приводу продовження кроків Тимошенко на розкол і також «співчуває, що глава БЮТ, як виглядає, не розуміє, що в демократії, включно з відповідальною опозиційною лінією, варто, поготів, вести себе не лише шляхетно, але, обов’язково – професійно».

Відомий чеський журналіст Любош Палата налаштований на сторінках своє газети «Лідове новіни» дуже песимістично щодо оголошення переможцем президентських перегонів в Україні саме Віктора Януковича. Любош Палата також переконаний: «Україну ми програли, ми – європейці, та й ми – чехи, з ними. П’ять років була «помаранчева Україна» на головній дорозі до Європейського Союзу, Північноатлантичного альянсу, до Заходу. Цей понеділок на жаль включив в Києві передачу радянському моторові і лише питання часу, коли Україна з цієї західної дороги зійде взагалі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG