Доступність посилання

ТОП новини

Будинок актора може лишитися без приміщення


Київ – Республіканський будинок актора, що в центрі Києва, може незабаром залишитися без приміщення. Днями заклад попередили про припинення терміну дії оренди.

У Головному столичному управлінні охорони культурної спадщини адміністрацію Будинку актора звинувачують у недбалому ставленні до будівлі, яке є пам’яткою архітектури.

Київська міська влада збирається передати приміщення в оренду Творчій вітальні імені Івана Козловського, щоправда її директор заселяти нову будівлю поки не поспішає.

Співробітники Будинку актора запевняють, що і їхній заклад, і творча вітальня можуть опинитися на вулиці – мовляв, обидва приміщення у самому центрі столиці є ласими шматками для чиновників.

Будівля потребує реставрації

Приміщення нинішнього Будинку актора спроектував понад 100 років тому відомий архітектор Владислав Городецький. Тоді у будівлі розташувався молитовний будинок караїмів – кенаса. Лише згодом, усередині ХХ ст. у цьому приміщенні, що в центрі Києва, оселився Будинок актора.

На початку цього року адміністрація закладу отримала листа від Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, в якому Будинок актора повідомили про припинення терміну дії оренди приміщення.

Причиною цього рішення київська влада називає нібито недбале ставлення адміністрації Будинку актора до будівлі, яке є пам’яткою архітектури. Начальник управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко розповів, що про виселення Будинок актора попереджають вже кілька років.

«Їм належить багато майна, кілька об’єктів, один із будинків вони взагалі здають в оренду. Будинок актора й раніше попереджали, що через неналежне ставлення до приміщення їх можуть виселити. І вони жодної копійки не витратили на реставраційні роботи, хоч на оренді отримують величезні кошти», – додає Руслан Кухаренко.

Приміщення обіцяють передати під творчу вітальню

У Будинку актора усі звинувачення на свою адресу відкидають. Методист закладу Ірина Коберник зазначає, що будівля – у нормальному стані, проте на комплексну реставрацію коштів не вистачає. «Зсередини будівля в нас взагалі як «ляля», а з двору можна побачити тріщини, адже поблизу метрополітен», – каже вона.

Ірина Коберник підтвердила, що угоду на оренду приміщення у 2010 році поки не продовжено. Попри це, за січень Будинок актора вже розрахувався.

Минулого місяця адміністрація закладу з’ясувала, що на засіданні 27 листопада 2009 року Київська міська рада вирішила передати приміщення, де розташувався Будинок актора, в оренду Творчій вітальні імені Івана Козловського. Щоправда директор і художній керівник вітальні В’ячеслав Медведєв заселяти нове місце поки не поспішає.

За його словами, рішення Київської міської ради досі не підписане столичним головою. До того ж, до обіцянок київської влади він ставиться з побоюванням, адже з 2007 року розташована на Хрещатику творча вітальня перебуває під загрозою виселення. «Якщо нас переселять у те приміщення, то це, на Хрещатику, заберуть. А звідти роки через три також можуть викинути», – переймається В’ячеслав Медведєв.

Наразі у Будинку актора проведення всіх концертів та вистав, запланованих на березень, – під запитанням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG