Доступність посилання

ТОП новини

Домашня тюрма – новий спосіб утримання в’язнів у Чехії


Прага – Уперше в Чехії цього місяця запроваджена нова форма утримання в’язнів – домашня тюрма. За менші злочини – дрібні крадіжки, бійки чи, наприклад, за скоєні автомобільні аварії – засуджена до ув’язнення особа тепер зможе відбувати покарання вдома. Таким чином вдасться зекономити значні кошти, вважають чеські фахівці. А це суттєвий аргумент, особливо в період економічної кризи, яка торкнулась і системи судочинства.

Домашня тюрма, тобто відбування покарання в домашніх умовах, стосується тільки тих осіб, яких суд за скоєні злочини засудив на період не більше двох років.

У жодному випадку домашня тюрма не стосується рецидивістів.

Домашнє ув’язнення вже відбуває, скажімо, 54-річний чоловік, засуджений на 14 місяців позбавлення волі за бійку з нанесенням тілесних пошкоджень середньої тяжкості. Він вдячний суду за такий вирок, тому що через родинні обставини займається вихованням онуки. Якби він потрапив до тюрми, то дівчинку передали б на виховання до дитячого будинку.

Як діє «домашня тюрма»

Система домашньої тюрми в Чехії робить тільки перші кроки, під домашнім замком наразі «сидить» перших троє засуджених.

Згідно з законом, тепер засуджена особа повинна знаходитись вдома від 20-ї години вечора до 5-ї ранку в робочі дні тижня і не покидати стін дому протягом вихідних і святкових днів.

Не можна під час домашнього ув’язнення вживати алкогольні напої, але можна працювати як вдома, так і за його межами. За дотриманням умов домашнього ув’язнення зараз стежить поліція, яка має право будь-коли протягом доби перевірити, чи засуджений дотримується закону.

«Досі в нас не було проблем із утриманням домашніх в’язнів. У випадку, якби щось трапилось, якби, скажімо, хтось не дотримувався вимог домашньої тюрми, наприклад, виходив з дому на вихідні, а виняток становлять тільки недільні відвідування костелу, тоді суд відразу встановлює звичайне тюремне ув’язнення», – каже речник Міністерства юстиції Чехії Ïтка Зінке.

Наступного року систему домашнього ув’язнення мають удосконалити. Як повідомила Радіо Свобода речник міністерства юстиції, кожен із домашніх в’язнів отримає електронний браслет, який неможливо буде зняти з руки самостійно. Як тільки засуджена особа віддалиться від дому на більшу відстань, ніж це було передбачено, поліція отримає відповідний сигнал і вживе відповідні заходи.

Виготовлення браслетів, як і підготовка всієї системи електронного нагляду, вимагає значних вкладень, десь у межах 4 мільйонів доларів, яких поки що в державній скарбниці немає. Але в міністерстві вже почали економити на домашній тюрмі, адже домашніх в’язнів не треба годувати, утримувати в переповнених тюрмах, не треба розширювати систему місць позбавлення волі.

Чехи запровадили домашнє ув’язнення не першими. В Європейському Союзі їх випередила сусідня Польща. І вже понад 25 років ця система успішно функціонує у Сполучених Штатах Америки.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG