Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський: педофілія – огидний злочин і гріх проти Бога


Папи Римського Бенедикта XVI (Фото: 24 грудня 2009 року)
Папи Римського Бенедикта XVI (Фото: 24 грудня 2009 року)

Рим – У Ватикані відбулася зустріч Папи Римського Бенедикта XVI з ірландськими єпископами, де йшлося про скандал довкола священиків-педофілів у католицьких притулках Ірландії. Конкретний підсумок неординарної зустрічі полягає в тому, що після тривалого замовчування ірландська церква погодилася співпрацювати з правосуддям для розслідування фактів розбещення дітей.

Протягом майже 30 років неповнолітні зазнавали сексуальних знущань із боку католицьких священиків Дублінської єпархії. У гучному скандалі фігурують близько півсотні священнослужителів і триста потерпілих. Але про це офіційно стало відомо лише минулого року. Ірландська церква, дбаючи про свою репутацію, приховувала ганебну поведінку педофілів.

Подібні скандали мали місце також у США, Німеччині, Польщі та інших країнах. Загалом за останні 50 років у Католицькій церкві зафіксовані сотні випадків розбещення неповнолітніх. Ватикан досі звинувачують у тривалому замовчуванні правди і в бездіяльності щодо покарання винних.

Наслідки кризи віри


«Для всієї спільноти віруючих будь-який доказ може стати стимулом для очищення від гріхів», – сказав на зустрічі з ірландськими єпископами держсекретар Апостольської столиці Тарчізіо Бертоне.

Але цього очищення не може бути без визнання власної провини, додав кардинал Бертоне. За понтифікату Бенедикта XVI чотири єпископи вже позбулися сану, троє з них – за власним бажанням. Решта на пропозицію відставки відповіли відмовою.

Після зустрічі з ірландськими церковниками Папа Римський має намір ухвалити суворіші заходи, але оголосить про них наступного місяця в листі до єпископів Ірландії. Вчора факти сексуального домагання до учнів католицьких шкіл понтифік назвав гріхом проти Бога та ганебних злочином. На думку Бенедикта XVI, сексуальні злочини спричинила ще й «загальна криза віри», яка поширюється в Церкві.

У комюніке прес-служби Святого престолу повідомляється також, що ірландські єпископи зобов’язалися співпрацювати з правосуддям у розслідуванні сексуальних злочинів, які мали місце упродовж 1975-2004 років в єпархії Дубліна.

Критика дій Ватикану


Священик-психолог Джузеппе Креа лікує служителів церкви, котрі проявляють схильність до педофілії. За його словами, «оздоровлення цих людей можливе за умови, коли є відповідне середовище, яке сприяє утриманню від збоченої поведінки». Але важливо їх зупинити, каже отець Джузеппе.

Підсумки ватиканської зустрічі не зовсім задовольнили потерпілих, котрі фігурують у справі про розслідування діяльності ірландських педофілів у рясах.

За повідомленням преси, останні заяви Папи Римського вони вважають поверховими і таким, що не спонукають до серйозних покарань винних.

Жертви сексуальних злочинів вимагають від Ватикана відставки всіх священослужителів, залучених до найогиднішого скандалу в Католицькій церкві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG