Доступність посилання

ТОП новини

Війна з зимою довела чимало польських міст до межі банкрутства


Варшава – Коли нарешті скінчиться зима? Мерів більшості польських міст це питання турбує чи не найбільше. Наприклад, мерія столиці на прибирання вулиць та площ від снігу вже виділила 20 мільйонів євро. І кінця цьому не видно. Стало відомо, що кожен день затяжної зими наближає до банкрутства бюджети багатьох міст – не таких заможних, як Варшава. А тут ще повідомлення зі США: бабак Філ «наворожив», що зима триватиме ще 6 тижнів. Проблема ймовірного банкрутства польських міст залишається вельми актуальною.

Єдиним польським містом, що хоче повністю прибрати сніг із вулиць та площ, є Щецін. Мерія виділила на це 125 тисяч євро. Мало, скажете ви? Справді небагато, адже у північному регіоні Польщі (а це поблизу Балтійського моря) снігу порівняно менше, ніж деінде в країні.

А яка ж ситуація в інших містах? Як кажуть, не дуже. Двометрові снігові кучугури, серед яких повільно снують пішоходи та громадський транспорт, – звична картина цих днів. Часом ніхто навіть і не згадує, щоб вивезти сніг.

Причина – проста: а як заплатити за мільйони тонн вивезеного снігу на віддалене звалище? Хіба що за рахунок банкрутства міського бюджету, а цього не можна допустити, заявляють представники місцевої влади .

«Коли б ми захотіли прибрати весь сніг, що на головних дорогах Вроцлава, то довелось би заплатити 6 мільйонів євро. Тому ми цього не робимо. На думку міської влади, це був би кричущий прояв викидання грошей у болото», – каже директор прес-центру вроцлавської мерії Павел Чума.

За його словами, за стандартами Євросоюзу, сніг, прибраний із вулиць, відноситься до найнебезпечніших отруйних хімікатів. Утилізувати його належить на спеціальних звалищах. У Польщі таких безпечних для довкілля звалищ нема. Тому краще дочекатися весни, коли сніг розтане, а вода каналізаційною міською мережею потрапить до очисних споруд, зазначив представник вроцлавської мерії Павел Чума.

Можливо, це й вихід, але ситуація така, що мешканцям польських міст дуже часто доводиться самим відгортати сніг, щоб пройти чи проїхати автомобілем.

Як подолати бюджетну кризу?

Але є міста (Варшаву ми вже згадували), де на «війну з зимою» витратили понад 80 відсотків коштів, виділених на це міськими бюджетами.

Що буде, коли гроші закінчаться? Доведеться їх у когось забрати, або взяти кредит у комерційних банках. Такий вихід бачать оглядачі.

Наприклад, у місті Бидґощ, що на півночі Польщі, мерія має намір різко скоротити видатки на масштабні спортивні та культурні заходи. Якими будуть наступні кроки, ніхто у мерії наразі не знає.

Бюджетну кризу найдошкульніше відчуватимуть мешканці менших та віддалених від індустріальних регіонів міст.

Про те, як зима може вплинути на ситуацію в місті Кросно, що у Підкарпатському воєводстві, розповів співробітник мерії Йоанна Нєпокуй: «У випадку, якщо прогнози метеорологів справдяться і зима триватиме до половини березня, уже наприкінці лютого- початку березня у нас не вистачатиме грошей на прибирання снігу з вулиць міста. Єдиний вихід із цього глухого кута – забрати гроші, що у бюджеті передбачені на інвестиції, зокрема на ремонт тротуарів та доріг».

У Кросно, як і в інших польських містах, розуміють, що прогалини у бюджеті слід заповнити за будь-яких обставин, адже закон забороняє оголошувати міста банкрутами. За це можна потрапити до в’язниці.

Якщо ж заборгованість сягне 60 відсотків від усього бюджету, тоді прем’єр ухвалює рішення про розпуск міської ради, відставку мера, а на їхнє місце призначатиметься уповноважений уряду для керівництва справами міста.

Влада на місцях, звісно, такого сценарію допустити ніяк не хоче...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG