Доступність посилання

ТОП новини

Кримські депутати хочуть не перевиборів, а перейменування парламенту автономії


Засідання парламенту кримської автономії. Сімферополь, 17 лютого 2010 року
Засідання парламенту кримської автономії. Сімферополь, 17 лютого 2010 року

Сімферополь – Кримські депутати знову не призначили дату чергових виборів Верховної Ради автономії. Повноваження нинішнього складу парламенту Криму закінчуються на початку травня, але депутати на сесії в середу вже вкотре відклали розгляд цього питання. Натомість – розглянули пропозицію перейменувати Верховну Раду автономної республіки.

До проекту порядку денного пленарного засідання сесії, що відбулося в середу, президія парламенту внесла два питання з однаковою назвою: «Про призначення чергових виборів до Верховної Ради АРК», причому, обидва – від парламентської більшості. Тільки комуніст В’ячеслав Захаров пропонував призначити дату виборів уже на 11 квітня, а об’єднаний есдек Єфим Фікс – на 30 травня 2010 року.

Втім, на сесії комуніст Захаров зняв свою пропозицію, а соціал-демократ Фікс заявив, що грошей на чергові вибори немає, бо не ухвалений ні державний, ні республіканський бюджет. Саме тому він запропонував дату кримських виборів не визначати, а постановою «прив’язати» її до дати місцевих виборів, яку має визначити, але ще не визначила Верховна Рада України. За цю пропозицію проголосували 59 депутатів, за винятком комуністів, «созівців», «бютівців» і кількох представників «Російського блоку».

Із критикою цього рішення виступила і позапарламентська опозиція. Зокрема, лідер Російського фронту Сергій Шувайников пообіцяв на травень «широкі акції громадянської непокори» опозиційних сил. Саме у першій половині травня вибігає термін 4-річної каденції нинішнього кримського парламенту.

Як корабель назвеш – туди він і попливе?

Загалом кримський парламент і після сьогоднішнього рішення все ще йменуватиметься «Верховна Рада Автономної Республіки Крим». Але депутати ухвалили проект змін до Конституції Криму і звернулися до українського парламенту з проханням затвердити їх окремим Законом. Нововведення передбачає заміну назви вищого представницького органу кримської автономії на «Верховний Совєт АРК».

Чи погодяться з цим народні депутати України – ще питання, але представники фракції «Рух-Курултай» уже назвали це рішення «політичним» і «популістським». Таким же, спрямованим на майбутні вибори, дату яких доведеться усе ж призначати, місцеві оглядачі назвали і рішення кримського парламенту про подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним указ Президента Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG