Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів закликає ООН посилити захист свободи слова


Прага – За даними Комітету захисту журналістів, штаб-квартира якого знаходиться в Нью-Йорку, в 2009 році у світі загинуло під час виконання своїх обов’язків понад 70 журналістів. Цей Комітет оприлюднив свій звіт в ООН цього тижня і звернувся до Генсека ООН із закликом посилити захист свободи слова у світі.

У звіті Комітету захисту журналістів зазначено, що 2009 рій був не лише сумно рекордним за кількістю загиблих працівників мас-медіа у світі, а й відрізнявся небаченими масштабами переслідування журналістів, арештів чи затримання головних носіїв свободи слова.

У звіті Комітету сказано, що влада Ірану чи не найбільше у світі переслідує журналістів. У 2009 році в цій країні заарештували понад 90 репортерів і щонайменше 47 із них до сьогодні залишаються в ув’язненні.

Роберт Магоней, представник керівництва Комітету захисту журналістів, каже, що влада Ірану «домудрувалася» навіть до використання світової інтернет-мережі і таких її ділянок, як «Фейсбук» і «Твіттер», щоб посилити тиск на журналістів. Через мережу «Фейсбук», через дані про учасників, друзів, віднаходять дисидентів і журналістів. «У Тегерані повертають технологію розкріпачення преси проти неї самої», – зауважує Магоней.

Мазіяр Багарі, кореспондент відомого американського часопису «Нюзвік» у Тегерані, котрий минулого року упродовж 4 місяців був ув’язнений іранською владою після літніх вуличних демонстрацій, каже, що в Ірані хочуть притягати до кримінальної відповідальності тих громадян, які співпрацюють із представниками іноземних ЗМІ. За словами Багарі, в таких випадках влада обвинувачує громадян у шпигунстві проти Ірану.

ООН мусить посилити контакти з урядами для захисту свободи слова

Роберт Магоней із Комітету захисту журналістів вважає, що ООН мусить сильніше переконувати уряди різних країн світу щодо необхідності поважати свободу слова, і що жодна жертва репресивних дій урядів не має залишатися невідомою. Магоней висловив сподівання, що Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зробить все для активного захисту його організацією працівників ЗМІ у світі.

«Я хотів би, щоб Генсек ООН зайняв більш послідовну і чітку позицію щодо захисту свободи слова. Адже це – головна опора демократії, і коли Генсекретар ООН послідовно захищає журналістів, то цим він зміцнює підвалини свободи слова», – наголошує Роберт Магоней.

Найбільше журналістів, за даними звіту Комітету захисту журналістів, загинуло в 2009 році на Філіппінах (32), а також в Сомалі, Іраку, Росії. Рекордсменом із арештів журналістів у Європі є Азербайджан.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG