Доступність посилання

ТОП новини

Львівщина має третій національний парк, але задоволені не усі


Львів – Згідно Указу Президента днями на Львівщині створений третій національний парк «Північне Поділля». В області під охороною держави перебувають «Сколівські бескиди» і «Яворівський національний парк». Майже 30 років львівські науковці домагались такого ж статусу для унікальної природної місцевості «Північне Поділля». Як бачать розвиток національного парку у Львові, які наукові центри там створять і чи новий статус захистить цю місцевість від земельних афер?

До національного парку «Північне Поділля» увійшли території 29 міських, селищних і сільських рад Золочівського, Бродівського, Буського районів області. А це понад 15 тисяч гектарів землі.

До природного парку тепер належить «Пам’ятка Пеняцька», яка була заснована у кінці XIX століття. На приватній графській землі росли липи та буки, тут зберігались рідкісні рослини і тварини і це місце стало одним із перших природоохоронних об’єктів у Європі.

Окрім «Пам’ятки Пеняцької» у межі «Північне Поділля» потрапило відоме «Золоте кільце»( Олеський, Золочівський та Підгорецький замки), унікальне, за різноманіттям флори та фауни, державне урочище Лиса Гора і ще 18 природних заповідних зон.

Переваги при статусі національного парку

Надання парку статусу національного дасть можливість зберегти більше 200 видів рослин, зокрема цінні букові лісостани, а ще чисте довкілля, місцеві традиції, дасть змогу створити нові робочі місця (понад 70 людей працюватимуть у парку), розвинути туризм, а відтак є сподівання на надходження інвестицій, зацікавлення іноземних науковців і європейських екологічних інституцій, які надають гранти для подібних природних об’єктів.

Найважливіше наголосив професор Національного лісотехнічного університету Леонід Копій, що львівські науковці матимуть на теренах Львівщини лабораторію і досліджуватимуть природу.

«Створивши третій національний парк на Львівщині, це принесе нам екологічну стабільність і допоможе залучити інвестиції. Цей парк має більшу перспективу, ніж Яворівський національний природний парк, оскільки багатший рідкісними рослинами і тваринами і поруч немає військового полігону», – каже професор Леонід Копій.

Місцеві політики мають намір оскаржувати Указ Президента

Президентський Указ про створення національного парку має намір оскаржити ВО «Свобода», яке в оприлюдненій заяві зазначає, що статус національного парку відкриє шлях для земельних махінацій і, що, мовляв, порушені права селян на земельні паї.

Такі заяви, на думку науковців, не що інше як політичний популізм. Оскільки землі, які увійшли до території національного парку, не є придатні для ведення сільського господарства, бо вони заболочені і розташовані далеко від сіл. До того ж цей регіон на Львівщині є депресивний і багато сіл ледь виживають.

Як показує досвід діяльності двох інших національних парків «Сколівські бескиди» і «Яворівський», місцеві мешканці не відчули якихось негативних змін, їм не заборонено ходити в ліс. Власне цього побоюються мешканці села Сасів і як аргумент наводять, що заборонений вхід на мисливські угіддя, які орендовані заможними людьми.

Завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту Карпат НАН України Олександр Кагало знає, що у законодавстві є шпаринка, яка сприяє забудові на рекреаційній стаціонарній зоні парку і дозвіл на будову може видати лише науково-технічна рада парку. Але Олександр Кагало повідомив, що науковці свідомо обмежили територію рекреації парку трьома тисячами гектарів землі і на цій території уже є спортивний комплекс Сасівської сільради .

«Ця можливість оцього так званого деребану землі у межах парку перекритий, але ще буде й громадський контроль», – зазначив Олександр Кагало.

Національний парк «Північне Поділля» поєднає західну частину Галицько-Слобожанського екологічного коридору у цілісну структуру».

Протягом цього року Кабмін має утворити адміністрацію національного природного парку «Північне Поділля», до травня затвердити Положення про національний парк і у бюджеті передбачити фінансування для діяльності.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG