Доступність посилання

ТОП новини

«Червоне світло» «сірим» мобілкам». Відключення нелегальних телефонів


Уже майже рік власників мобільних телефонів попереджають, що нелегальні телефони відключатимуть від мережі. Але відключення так званих «сірих» мобільних робитимуть тільки тоді, коли користувач заздалегідь одержить СМС-ку від оператора. Це буде попередження, що слухавка - у нелегальному списку, повідомили Радіо Свобода у Національній комісії регулювання зв’язку. Таким чином інформація преси про відімкнення нелегальних телефонів з 16 лютого без попередження є неточною. До відключення в абонента є 90 днів. І за цей час користувач може легалізувати свій телефон. Як в Україні борються із незаконним ринком стільникових апаратів?

Створення офіційної бази

Код ІМЕІ - особливий для кожної слухавки номер, що надає завод, який її виготовив. Продавець перед продажем мусить перевіряти телефон на відповідність коду. Оператори відключатимуть лише ті мобільні телефони, власники яких одержать СМС-ку про те, що апарат опинився у «сірому» (нелегальному) списку так званих IMEI-кодів, наголошує Юлія Лисенко, речниця Національної комісії регулювання зв’язку. «Відключення відбуватиметься лише в тому разі, якщо абонент не підтвердив легальність походження свого мобільного телефону в Українському державному центрі радіочастот протягом 90 днів та не перевів телефон до білого списку. Якщо ви купили апарат до 28 березня 2009 року, він автоматично у вас внесений до узагальненої бази даних. Після 28 березня, купуючи мобільний, людина має перевірити наявність коду ІМЕІ в узагальненій базі даних».

Речник Українського державного центру радіочастот Олександр Бондаренко вважає такі кроки із легалізації мобілок ефективними. Олександр Бондаренко зазначає, що від остаточного виходу з тіні ринку мобільних телефонів держава тільки виграє. Він також розповів про те, яким чином в Україні створюють реєстр IMEI-кодів. «Офіційна база заповнюється за рахунок тих даних які надають Державна митна служба і виробники, а також за рахунок підтверджень продавців про те, що саме поступило до продажу. Реєстр створюється з минулого березня. Безумовно, така практика буде сприяти наповненню державного бюджету», - запевнив Олександр Бондаренко.

Збирання інформації про «сірі» мобільні – дуже складна та копітка робота. Тому повністю гарантувати, що не виникне помилок при відключенні абонентів із нелегальними слухавками, неможливо, відзначив Владислав Войтович, провідний експерт із зовнішніх відносин одного з операторів мобільного зв’язку в Україні. «Інформація про телефони вбивалася вручну. Це були не автоматично отримані дані». Однак, він запевнив, що оператори до відключення вдаватимуться максимально обережно.

Кому це вигідно?

У користувачів мобілок, які хочуть придбати унікальний телефон і купують його за кордоном, рано чи пізно виникають проблеми з реєстрацією IMEI-кодів, ділиться досвідом киянин Олександр. За його словами, є два варіанти вирішення такої проблеми. «Перша можливість – це задекларувати цей телефон при в’їзді в Україну (можна ввозити не більше двох телефонів). Потім відправити листа із заявою та ІМЕІ кодом на адресу центру радіочастот, щоб вони внесли його у білий список. Але тут є нюанс – треба буде показати чек. Інший варіант – в обхід правил. Можна знайти якусь людину в цьому центрі, яка б за певну винагороду, наприклад гривень 150, внесе ваш код у білий список. Мабуть, скоро це буде поширеним явищем».

Легалізація мобілок – не перша спроба зробити ринок стільникових телефонів «білішим», як висловився експерт Компанії з маркетингових та соціальних досліджень Антон Шкляр.

Досі вони не закінчувалися успіхом. А щодо цієї спроби оптимізму в експерта обмаль. «Завжди це було на такій стадії: «зараз щось зробимо» і на цьому все закінчувалося. Нікому крім держави невигідні жодні зрушення в цій сфері. Виробникам невигідно, бо в них закуповуватимуть менше товару, дистриб’юторам невигідно,бо вони будуть змушені платити мито, продавцям невигідно, бо якщо телефони подорожчають, вони менше їх продаватимуть. А покупці отримають ті самі телефони за вищою ціною», - пояснює експерт.

Майже 80% українського ринку мобільної телефонії є «сірими» - апарати ввозять без декларацій і їх коди ІМЕІ не внесені в білий список, тож є неофіційними для України. Такою інформацією поділився експерт із комунікаційних технологій Олександр Щербаков. «Важко собі взагалі уявити, яким чином будуть відключати телефони. Адже виходить, що одна маленька державна структура одним вимахом чарівної палички знищує 80% ринку».

Скільки мобільних буде відключено, підрахувати поки важко. Лише в 2009-му році в Україні продали 4 мільйони 320 тисяч мобільних телефонів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG