Доступність посилання

ТОП новини

Знаменита студія, в якій записували «Бітлз», на межі закриття


Cтудія звукозапису Abbey Road у Лондоні
Cтудія звукозапису Abbey Road у Лондоні

Лондон – Всесвітньовідому студію звукозапису Abbey Road, що здобула собі ім’я завдяки групі Бітлз, можуть закрити. Її власниця – фірма звукозапису ЕМІ – виставила студію на продаж через фінансову скруту, в якій вона опинилася. Екс-бітл Пол МакКартні не згодний із рішенням ЕМІ і закликав захистити студію, в якій працював над альбомами у молодому віці.

Знамениті музиканти з різних поколінь до і після «Бітлз» записували свої найбільші речі у студії на Аббей Роуд – вулиці, що міститься в одній із найдорожчих дільниць британської столиці.

По тому, як велет звукозапису 20-го сторіччя фірма ЕМІ придбала студію наприкінці 1920-х років, тут награвали платівки Герберт Караян і Ґлен Міллер, а також десятки знаменитих музикантів доби після «Бітлз», як от Пол Веллер і Радіогед. Тут також відбувалися численні камерні концерти найгарячіших груп світу, потрапити на які було дуже важко.

І ось тепер власник «Аббей Роуд», одна з найбільших світових фірм звукозапису EMI виставила на продаж студію, яка є центром паломництва шанувальників «Бітлз» із усього світу.

ЕМІ змушена виставити студію на продаж через величезні борги. Цифрова революція стала причиною цього, бо тепер виконавці можуть записувати пісні у власній, домашній, студії, яка нічим не відрізняється від професійної. Нині фахівці сумніваються у суто професійній потребі у студіях на кшталт «Аббей Роуд». Коли студію куплять, то, як вважають фахівці, її буде закрито, якщо не втрутиться якийсь добродійник-товстосум-любитель рок-н-ролу. Аби це зробити, знадобилося б 30 мільйонів фунтів, тобто понад 45 мільйонів доларів.

Сер Пол МакКартні вірить, що не все втрачено

Колишній «бітл» Пол МакКартні вважає, що така людина чи люди знайдуться. «Це необов’язково мусять бути музиканти, – каже він. – Я знаю кількох людей, що мали дотичність до цієї студії досить довгий час. І вони вже обговорювали пропозицію, яка могла б її врятувати. Я їм дуже симпатизую і вважаю, що це було б чудово. В мене так багато спогадів про «Бітлз», і це й далі – надзвичайна студія. Тож було б чудово, якби одна-дві людини могли об’єднатися і врятувати її».

Проблема полягає в тому, що земля, на якій стоїть будівля, є значно ціннішою, ніж сама студія. Тому будівельним компаніям найвигідніше її знести і збудувати на її місці житлові будинки. Адже студія не є пам’яткою під захистом держави, а дільниця, де вона знаходиться, є одною з найбільш дорогих частин британської столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG