Доступність посилання

ТОП новини

Меломани Києва зустрілися з Гією Канчелі та Гідоном Кремером


Композитор Гія Канчелі
Композитор Гія Канчелі

Київ – Гостем столиці України став видатний грузинський композитор Гія Канчелі. Для участі в концерті, який відбувся 16 січня в Національній філармонії України прибув також всесвітньовідомий скрипаль Гідон Кремер.

Широкі кола знають музику грузинського композитора Гії Канчелі, насамперед, із кінофільмів режисера Георгія Данелія «Кін-дза-дза», «Міміно», «Не сумуй» та по спектаклям театрального режисера Роберта Стуруа. У Національній філармонії звучала інша його музика – драматична симфонія для камерного оркестру і скрипки у виконанні Київського камерного оркестру під орудою Романа Кофмана та Гідона Кремера.

Напередодні концерту, в Посольстві Грузії відбулась зустріч із музикантами.

Що пов’язує Канчелі з Україною

Як розповів Гія Канчелі, під час війни родина військового лікаря Канчелі перебувала до Харківської області, і майбутній композитор навчався там в українській школі.

Із Україною Гію Канчелі пов’язує також дружба з композитором Валентином Сильвестровим. Розповідаючи про це, він зокрема, зазначив: «Я не можу не сказати про те, що Валентин Сильвестров – одна з найбільших величин світової музики на сьогоднішній день. І як це звичайно буває, найкращих синів своєї країни знають мало. Це доля ось таких великих митців, як Валентин Сильвестров».

Скрипаль Гідон Кремер
Доповнила ці слова прозора, ніжна музика «Серенади» для скрипки соло: її виконав Гідон Кремер.

Музика Канчелі в Україні

Від 1990 року Гія Канчелі живе і працює за межами Грузії. В Україні музику Канчелі виконують провідні музиканти. Серед них – Київський камерний оркестр під орудою відомого українського диригента Романа Кофмана.

На запитання Радіо Свобода, чим важливе для нас мистецтво Канчелі, маестро відповів: «Скоріше, чим могла би бути музика Канчелі для України, якщо б Україна цікавилася б справжнім мистецтвом? У тому разі я би сказав, що музика Гії – то є послання, меседж абсолютно вільної людини – внутрішньо вільної, мудрої, зваженої, людини великого таланту, що могла б навчити мати міру нашим людям України: не божеволіти від того, що щось не подобається, або занадто дуже подобається. Я думаю, що його музика може цьому навчати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG