Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто Тимошенко триматися за крісло прем’єра? Наскільки легким буде діалог між Януковичем і Кремлем? (Огляд преси)


Київ – «Із приходом Януковича буде реванш найболючіших і найпринциповіших питань української ідентичності та цивілізаційного вибору. Він робитиме те, що потрібно Росії — перетворюватиме Україну в підпорядковану державу», - про це в «Газеті по-українськи» стверджує народних депутат з НУ-НС Тарас Стецьків. Він переконаний, що «прихід Януковича до влади — це прихід совка й ідеологія сірої зони». І все ж, парламентарій вважає, що Юлії Тимошенко не варто триматися за прем’єрське крісло, а треба перейти в опозицію. Інакше відбудеться відтік електорату, і популярність Тимошенко буде слабшати.

Успіх Віктора Януковича на президентських виборах у Москві однозначно сприйняли як свою ідейну та геополітичну перемогу, стверджує газета «День». Його готові прийняти у Кремлі практично у будь-який час. Але це, як зауважує видання, не означає, що новообраного президента на російському напрямі чекає безхмарне майбутнє. Навпаки, йому варто готуватися до важчого діалогу, ніж вів будь-який інший український президент. Надто вже Москва багато втратила за останні п’ять років на українському напрямку й має велике бажання все це повернути з великими відсотками. Зокрема, як стверджує автор статті, від Януковича у Кремлі розраховують отримати чіткий сигнал стосовно початку перемовин про подовження терміну базування Чорноморського флоту у Криму, про гарантії прав російськомовного населення України, про однозначну відмову від членства в НАТО.

Українська система навчання ступила на поріг технічної революції. Як інформує газета «Хрещатик», на заміну паперовим підручникам приходять електронні. До наступного навчального року в школах з’являться електронні версії підручників, які можна буде прочитати лише придбавши необхідний пристрій – рідер. А він коштує близько 400 доларів. Утім, на думку освітян, електронний замінник стане популярним серед школярів, однак від паперових підручників школа відмовлятися не збирається.

Газета «Голос України» продовжує дискусію щодо того, чи доцільно відмовлятися від 12-річного навчання в середній школі і повертатися до 10-річки. Видання пише, що дванадцятирічка зберегла здоров'я дітей, унормувала навчальне навантаження, дала змогу запровадити п'ятиденний навчальний тиждень, а десятирічка поверне до шестиденного навчання, що загрожує здоров'ю школярів. Про інші «за» і «проти» нової реформи шкільної освіти розповідається в статті «Сімнадцять – вік школярський, а не шлюбний».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG