Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко просить прокуратуру втрутитися в «мовний конфлікт» на Дніпропетровщині


Президент України Вiктор Ющенко просить Генеральну прокуратуру порушити кримiнальну справу за фактом дискримiнацiї за мовною i нацiональною ознакою з боку голови спостережної ради ВАТ «Павлограджитлобуд» Iгоря Слюнькова.

Про це повiдомила речниця Президента Iрина Ванникова. За її словами, з iнiцiативи Слюнькова був звiльнений голова правлiння цього підприємства i бiльше 10 менеджерiв за те, що вони розмовляли пiд час роботи українською мовою i позицiонували пiдприємство як українського виробника.

Ванникова також повiдомила, що Президент дав доручення керiвнику СБУ Валентину Наливайченку перевiрити ситуацiю в Павлоградi щодо наявностi в дiях власникiв ВАТ «Павлограджитлобуд» злочинiв проти нацiональної безпеки України.

«Президент України вважає, що оцінку голові спостережної ради «Павлограджитлобуд» за його діяльність, пов’язану з дискримінацією за ознакою мови і національності, мають дати також політичні діячі, політичні сили та громадськість. Зокрема, Президент чекає такої оцінки від Блоку Юлії Тимошенко, штаб якої на виборах очолював Слюньков», – зауважила прес-секретар.

Ванникова заявила, що, «на думку Вiктора Ющенка, в цивiлiзованому суспiльствi такi дiї мають бути однозначно засудженi, оскiльки вiдкривають шлях до зростання нетерпимостi i дискримiнацiї в суспiльствi».

15 січня на Дніпропетровщині, у Павлоградському міськрайонному суді, розпочався судовий розгляд резонансної справи про звільнення 18 працівників ВАТ «Павлограджитлобуд». Звільнені заявили, що втратили свою роботу, бо розмовляли українською, і це не подобалось російськомовному керівнику.

Керівник же правління компанії усі звинувачення відкинув: за його словами, на підприємстві спалахнув не мовний, а корпоративний конфлікт: топ-менеджери компанії мали різні погляди на стратегію її подальшого розвитку, мовна ж дилема просто ускладнила конфлікт. Він зазначив, що подасть проти своїх колишніх підлеглих зустрічний позов – за паплюження репутації.
XS
SM
MD
LG