Доступність посилання

ТОП новини

Плоцьк – місто найстарішої в Польщі школи


Плоцьк. 1852 р. (Картина Войцеха Герсона. Полотно і олія)
Плоцьк. 1852 р. (Картина Войцеха Герсона. Полотно і олія)

Варшава – Місто Плоцьк, що на півночі Польщі, нині асоціюється у світі насамперед із проектом проведення транзитного коридору каспійської нафти Одеса-Плоцьк-Гданськ. Та навіть не всі в Польщі знають, що саме у Плоцьку діє найстаріша у країні і одна з найстаріших шкіл у Європі. Нинішній загальноосвітній ліцей знаходиться в тих самих приміщеннях, що й у 12-му столітті.

У 12-13 століттях, у період поділу польського королівства на окремі князівства, місто Плоцьк стало важливим адміністративно-науковим центром. Як зазначають історики, якийсь час Плоцьк виконував роль тимчасової столиці Польщі.

Духовну школу в Плоцьку, що функціонувала над берегом Вісли при соборі святого Михайла, заснували приблизно 1180 року впливові особи з оточення польського короля Владислава Кшивоустого.

Перші письмові згадки про школу знайшли у грамоті з 1249 року, яку оголосив мазовецький князь Зємовіт. У цій школі уроки велися латинською мовою, монахи чину Бенедиктинів вчили там граматику, риторику та діалектику.

«До нашого часу збереглася готична вежа, також стіни та фундаменти апсиди з 1180 року – вівтарної будівлі, добудованої до головного корпусу церкви та орієнтованої на схід. У найстарішому комплексі шкільних будинків, зокрема у підземеллях, діє Музей історії школи. Там зберігаємо пам’ятки з різних періодів історії», – розповіла Рената Кутило-Уціґ, директор загальноосвітнього ліцею імені Станіслава Малаховського.

Молодь тягнеться до школи...

Унікальним, особливо у Польщі, де цілі міста (як Варшава, приміром) були в 20-му столітті повністю зруйновані, є те, що у Плоцьку заняття нині ведуться у будинках, яким понад 800 років!

«У приміщенні, де колись була церковна каплиця, нині великий шкільний актовий зал. У цьому залі нещодавно на стінах виявили залишки фресок із 12 століття. Ми сподіваємось, що завдяки субсидіям Євросоюзу незабаром проводитиметься реконструкція тих фресок», – каже Рената Кутил-Уціґ.

У розмові з Радіо Свобода директор школи наголосила, що високий рівень навчання – це надбання історії навчального закладу. Втім, із 18-го століття школа у Плоцьку набула світського характеру, а також стала підрозділом Ягеллонського університету в Кракові.

Нині загальноосвітній ліцей у Плоцьку вміло поєднує історію та сучасність. Директор пишається новим комплексом будинків, де є сучасні лабораторії та комп'ютерні класи.

Ще одним приводом для гордості є те, що випускниками плоцької школи були відомі в історії Польщі високопосадовці, вчені та духовні особи.

«Вступ у наш загальноосвітній ліцей молодь мотивує тим, що для них важливою є історична спадщина цього навчального закладу. Для них ключове значення має те, що у стінах школи відчувається плин століть історії. Юнаки і дівчата також дуже пишаються тим, що до нас приїздять туристи з усіх країн світу. Тоді учні з задоволенням беруть на себе обов’язки гідів та показують свою школу ровесникам», – наголошує Рената Кутило-Уціґ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG