Доступність посилання

ТОП новини

Харківська телекомпанія вимагає покарати міського голову за образу журналістки


Міський голова Харкова Михайло Добкін
Міський голова Харкова Михайло Добкін

Харків – Харківські журналісти вимагають притягти до дисциплінарної та адміністративної відповідальності міського голову Михайла Добкіна. Відповідні запити до СБУ та прокуратури направила місцева телекомпанія АТН, журналістку якої Добкін прилюдно образив, назвавши її «ручною собачкою». Інцидент стався 9 лютого після сесії міськради, на брифінгу, який транслювали у прямому ефірі одного з харківських телеканалів.

Після сесії міськради журналістка місцевої телекомпанії АТН Катерина Морозова поставила міському голові два запитання: чому не прибирають сніг та агітацію за кандидата на Президента Віктора Януковича, хоча мали це зробити перед виборами. У відповідь почула відверте нахабство.

«Я буду розмовляти з вами, коли ви наберетеся мужності, встанете з колін. По-перше, мені незручно із вами у такій позі розмовляти, по-друге, мені нецікаво відповідати на ваші питання, тому що ви все одне будете показувати те, що ви хочете, а не те, що є насправді. Тому дозвольте мені залишити ваше питання без відповіді. Наберіться мужності, станьте журналістом, а не «ручною собачкою» в руках своїх хазяїв», – сказав Михайло Добкін.

Наступного дня міський голова пояснив, що не хотів образити особисто журналістку, а мав на увазі перш за все засіб масової інформації, який вона представляє. Телекомпанія АТН, як і багато інших у Харкові, за словами Михайла Добкіна, необ'єктивно висвітлює діяльність міської влади і є політично заангажованою.

«Для мене немає різниці, хто буде. Миколаєва, якщо казати про АТН, Індюхова, Морозова. Вони усі професійні люди, усі чудові жінки, і я ніколи б не дозволив особисто їх образити», – зауважив міський голова.

Катерину Морозову відповідь Михайла Добкіна образила. Журналістка дивується, чому посадовці міськради, якщо вважають матеріали кореспондентів телекомпанії неправдивими, жодного разу не оскаржили їх в суді?

«У мене було мільйон думок в голові. Якби я піддалася емоціям і сказала б одразу те, що думала, я б уподібнилася до нього. Тому я стрималася і промовчала. Одразу пішли запитання моїх колег на інші теми, і через два запитання мені знов вдалося уклинитись. Я вирішила спитати, чому, якщо він вважає усі мої сюжети необ'єктивними, і нашу телекомпанію такою, – чому немає жодного судового позову з боку міськради? В цей момент він питання почув, повернувся і пішов», – каже журналістка.

Добкін порушив статті одразу кількох українських законів – телекомпанія


Відверте нахабство на адресу журналістів із вуст чиновників лунає відтоді, як міським головою Харкова став представник Партії регіонів Михайло Добкін, зауважують журналісти у відкритому листі до лідера цієї політичної сили Віктора Януковича. Представники ЗМІ вимагають дотримання в Україні Конституції, а також законів щодо професійної діяльності журналістів та свободи слова, яка декларується у передвиборній програмі Януковича.

До того ж наполягають на притягненні Михайла Добкіна до дисциплінарної та адміністративної відповідальності. У запиті до прокуратури та СБУ телекомпанія наголошує: своїми діями міський голова Харкова порушив статті одразу кількох українських законів, зокрема, закон «Про інформацію», коли відмовився відповідати на запитання журналістки.

Крім того, Добкін, як наполягають у телекомпанії, порушив свій обов'язок піклуватися про високий рівень культури спілкування та авторитет органів місцевої влади, що, згідно з законом «Про службу в органах місцевого самоврядування», є підставою до притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Юристи: відповідальність посадових осіб у таких випадках чітко не прописана

Утім, за українським законодавством притягти міського голову до відповідальності майже неможливо, зауважує юрист Станіслав Погребняк. За його словами, жоден із законів, на які посилаються журналісти, чіткої відповіді на питання не дає.

«Я думаю, що це малоймовірно. Закон України «Про інформацію» побудований таким чином, що там немає обов'язку посадової особи обов'язково відповісти на запитання журналіста, – зазначає юрист. – Скоріш за все, буде відмовний матеріал, за відсутністю складу правопорушення. Щодо дисциплінарної відповідальності, я думаю, також нічого не буде. Міський голова – це головна посадова особа територіальної громади, тобто територіальна громада має притягати його до дисциплінарної відповідальності, що неможливо. Ані закон України «Про місцеве самоврядування», ані закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» нічого конкретного з цього приводу також не кажуть. Тобто наше законодавство в цьому випадку абсолютно не виписане в цих питаннях».

На підтримку телекомпанії тим часом висловилися вже більш як сотня осіб, і не лише журналістів, які поставили свої підписи під закликом про свободу слова на інтернет-сторінці АТН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG