Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія заперечує переговори зі США про ПРО


Міністерство закордонних справ Болгарії заявило в п’ятницю, що Софія ще не проводила жодних переговорів зі Сполученими Штатами про можливість прийняти на своїй території частину планованої нової американської системи протиракетної оборони в Європі.

Як мовиться в заяві, Болгарія як член НАТО буде суворо дотримуватися спільного підходу Північноатлантичного союзу до всіх питань колективної безпеки.

Минулого тижня прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявляв, що його країна в майбутньому почне попередні переговори зі США про можливість розмістити в себе елементи нової американської системи ПРО.

У відповідь Росія, яка вважає оборонні плани США в Європі за загрозу собі, викликала посла Болгарії для пояснень.

Дещо раніше сусідня з Болгарією Румунія оголосила, що вже погодилася прийняти в себе американські протиракетні комплекси.

За новими планами президента США Барака Обами й на відміну від попередніх планів президента Джорджа Буша, замість бази протиракет у Польщі і радара наведення в Чехії, які ще перебували в стадії розробки, система протиракетної оборони в Європі складатиметься з низки вже наявних протиракетних комплексів морського базування на кораблях, що чергуватимуть у морях навколо Європи, а через кілька років до них додадуться й аналогічні наземні комплекси в кількох із європейських країн.
XS
SM
MD
LG