Доступність посилання

ТОП новини

Лесь Танюк: влада Президента Януковича завалить економіку, якщо говоритиме російською


Відомий український режисер, письменник, колишній народний депутат протягом п’яти скликань Лесь Танюк наголосив у суботу в ефірі Радіо Свобода на необхідності захищати українську мову в Україні, яка перебуває під великим тиском в українській державі.

«Українська мова має сьогодні статус державної, але її треба захищати, бо 80 відсотків усякої преси і літератури іде російською мовою… Силовий прийом проти української мови є стратегія Росії: Росія підтримує російську мову тут, вона доплачує російським театрам, вона доплачує російським видавцям», – заявив він.

«Все-таки проти української мови працюють величезні фонди, величезні видання. Одне московське видавництво випускає більше російських книжок на Україну, ніж усі наші видавництва разом», – додав Лесь Танюк.

«Якщо Кабінет Міністрів (за Президента Віктора) Януковича буде говорити російською мовою, він просто завалить економіку, тому що ідеологічні процеси не дадуть можливості розвитку економіки. Це нам тільки здається, що воно не пов’язано. Який моральний клімат, така буде потім економіка», – переконаний культурний і політичний діяч.

Лесь Танюк застеріг про можливість фактично запровадити в Україні російську мову, й не роблячи її державною. Він звернув увагу, що для цього можна використати Європейську хартію регіональних мов або мов меншин у тому вигляді, як її свого часу ратифікувала Верховна Рада, за його словами, в хибному перекладі українською мовою, і ця помилка досі не виправлена.

«Є інший спосіб «тихою сапою» офіційно ввести російську мову – як другу офіційну в регіонах, – у цьому є дуже велика небезпека. Я думаю, що підмогою Януковичеві послужить «Хартія про мови», яку все-таки треба переприймати. Вона прийнята була на фальшивому перекладі, і це дуже суттєво… Мені здається, що почнуть саме з цього, під цю Хартію будуть підтасовувати проблему російської мови як другої державної, як офіційної», – вважає він.

Лесь Танюк також додав, що Віктор Янукович має уникати антиукраїнських тем, якщо хоче об’єднати Україну.

«Для того, щоб йому (Януковичеві) бути Президентом усієї держави, в тому числі і Західної України, яка не проголосувала за нього, йому не можна виходити з антиукраїнськими програмами, йому не можна виходити сьогодні з проблемою другої державної російської мови, йому не можна виходити з проблемою Криму», – сказав він в ефірі Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG