Доступність посилання

ТОП новини

Кінець пандемії «свинячого грипу»?


Нью-Йорк – Перша у цьому столітті пандемія так званого свинячого грпипу, спричиненого вірусом H1N1 пішла на зниження. Такого висновку дійшла Всесвітня організація охорони здоров’я. В Америці вже готують вакцину для осіннього сезону грипу, але очікують, що то вже буде звичайна епідемія, а не пандемія.

Виглядає так, що найгірше вже позаду. У вівторок Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проведе засідання свого Дорадчого комітету надзвичайних ситуацій, де буде офіційно оголошено, що світ уже вступив у «пост-піковий період» пандемії. Принаймні, так запевнив журналістів у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку доктор Кейджі Фукуда, чільний спеціаліст ВООЗ з питань грипу.

За даними Кейджі Фукуди, поширення пандемії сягнуло піку ще чотири місяці тому, в середині жовтня, а вже від грудня місяця спостерігається різкий спад кількості захврювань.

На думку Ричарда Нокса, медичного оглядача Національного громадського радіо, ця пандемія взагалі виявилася не такою страшною, як очікували.

«Є цікава нова статистика від федерального Центру боротьби з інфекційними хворобами. 57 мільйонів американців хворіли на цей різновид грипу – H1N1 – у минулому році. Це приблизно стільки, скільки буває хворих під час сезону звичайного грипу. А померло 12 тисяч, це утричі менше, ніж за епідемій звичайного грипу», – каже Ричард Нокс. Ми поки що не чули про відповідну статистику щодо грипу H1N1 в Україні. Але цікаві спостереження в Америці щодо того, які вікові групи були найбільше вразливі у період пандемії «свинячого грипу».

Подібне повториться наступної осені?

Медики-епідлеміологи встановили, що у Сполучених Штатах найвразливішою віковою групою населення під час минулих епідемій були люди старші 65 років. У перебігу епідемій звичайного грипу люди страші 65 років становлять переважну більшість тих, що потрапляють до лікарні, і 90 відсотків смертельних випадків припадає теж на людей похилого віку. Але там, де йдеться про пандемію теперішню, то жертвами «свинячого грипу» стають люди молодші від 65 років.

Згідно статистики Центру боротьби з інфекційними хворобами, з кожних 10 хворих на цей грип, що потрапляли до лікарень, дев’ять – молодші 65 років. Крім того, дев’ять з десятьох смертельних випадків припадає на дорослих і дітей.

Чи можна очікувати, що подібне повториться наступної осені? Що чергова епідемія буде, медики сумніву не мають. Хоча невідомо якого типу новий вірус з’явиться, лікарі рекомендуть застосовувати вакцину проти «свинячого грипу». 75 мільйонів американців отримали щеплення вакциною під час пандеміїї. Втім, що буде восени – побачимо, але сьогодні людство може зітхнути з певним полегшенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG