Доступність посилання

ТОП новини

Віктора Януковича чекають у понеділок в Брюсселі (європейська преса)


Прага – Низка видань розмірковують над тим, з якими сюрпризами очікують наступного понеділка Віктора Януковича в столиці Європейського Союзу – Брюсселі. Європейські оглядачі, однак, сумніваються в тому, що під час візиту український глава може отримати від Брюсселя обіцянку про вірогідне швидке скасування візового режиму для України. Йдеться також і про дискусію міністрів іноземних справ ЄС у понеділок (22 лютого), де обговорювали питання про зміст наступних переговорів Євросоюзу з новим Президентом України та виявлену тут недостатню підтримку для скорішого ухвалення «дорожньої карти» у скасуванні візового режиму для українців. Польські газети також інформують про ймовірні польські і католицькі корені Віктора Януковича.

Так офіційне видання ЄС – EUobserver – інформує, що у понеділок, 1 березня, Президента України Віктора Януковича чекають у Брюсселі. Тут наголошено, що візит до столиці Європейського Союзу, відразу ж через три дні після інавгурації, має на меті сигналізувати про пріоритети зовнішньої політики Віктора Януковича та «допомогти спростувати твердження про його нібито маріонеткову залежність від Кремля». EUobserver також сумнівається у тому, що чільники ЄС приготують для Віктора Януковича на понеділок якийсь приємний сюрприз, хоча б у вигляді пропозиції про швидке скасування безвізового режиму для українців. Польська пропозиція про надання Україні відповідної «дорожньої карти» щодо скасування віз не отримала 22 лютого на саміті міністрів закордонних справ ЄС належної підтримки. EUobserver інформує, що новий глава зовнішньополітичного відомства ЄС Катрін Аштон погодилася з польським аргументом щодо того, що ЄС не повинен поспішати у наданні безвізового режиму Росії, полишаючи з боку Україну. Але, як цитує брюссельське видання французького дипломата, останній заявив після наради у понеділок, що «ми чітко заявили у наших попередніх угодах із Україною про вірогідність ліквідації віз лише у довгостроковій перспективі. Тут нічого не змінилося»,– наголосив представник Франції. «EUobserver» також цитує чиновника ЄС, який каже, що «ми вірогідне віднайдемо щось середнє між «дорожньою картою» і статус-кво», щоб Віктор Янукович міг бачити дружню декларацію ЄС стосовно віз, але без «дорожньої карти». Це видання також зауважує, що ця «вістка навряд чи буде зустрінута в Києві з розумінням, бо український чільник Костянтин Єлісєєв, який вже упродовж трьох років бореться проти жорсткої візової політики ЄС, називає таку позицію Брюсселя щодо Києва «недостатністю стратегічного бачення» на сході.

Польська «Жиче Варшави» не виключає, що родина Віктора Януковича з білоруського села Януки була не лише католицькою, але й польською. Видання наводить дані про те, що дядько новообраного Президента України, Володимир Янукович, котрий приїхав на Донбас у 1914 році на заробітки, вірогідно був католик та ще й «із польського села», бо «Януки – то польське село». Газета цитує 82-річну жительку Януків, Акуліну, котра каже, що Володимир Янукович, «коли потрапив на Донбас, можливо перейшов у православ’я.., бо він напевно був католик». Тут також відзначається, що під час своєї поїздки до Білорусі у 2003 році у ролі Прем’єр-міністра України, Віктор Янукович разом зі своїм білоруським колегою Сергієм Сідорським відвідав Януки та католицький цвинтар, де поховані вірогідні предки нового українського Президента.

Інша польська газета – «Жечпосполіта» – інформує про майбутню, 1 березня, поїздку нового Президента України до Брюсселя і плановані там переговори з керівниками ЄС. Газета також наголошує, що нинішній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко продовжує воювати проти новообраного глави держави і вимагає парламентської дискусії щодо довір’я її урядові. Також зазначено, що Віктор Янукович пропонує Тимошенко піти у відставку добровільно.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG