Доступність посилання

ТОП новини

Палац президента Італії в Римі


Палац Квірінале у Римі
Палац Квірінале у Римі

Рим – В італійській столиці куди оком не кинь – всюди розкішні історичні будинки та палаци. Кожний з них має не просто своєрідний архітектурний стиль, а й відповідне призначення. Палац Квірінале і однойменний пагорб, на якому він розташований, майже п’ять століть вважається синонімом вищої влади в країні. Останні десятиліття у ньому розмістилася резиденція президента Італійської Республіки.

Квірінале – найвищий із семи пагорбів Вічного міста. Історики кажуть, що древні римляни поклонялися тут богу Квірінус, звідси і назва місцини. Тут дихалося легко свіжим повітрям, була спокійна атмосфера та відкривався милий оку краєвид.

Ці території називали ще colis salutis, що дослівно з латинської означає «пагорби здоров’я». Після занепаду імператорського Риму, заможні патриції мріяли мати на пагорбі свій маєток, щоб споглядати унікальну панораму античного міста.

Центр релігійного життя

Водограй зі скульптурами у саду Квірінале
Наприкінці XV століття кардинал Олів’єро Карафа звів для себе невеличкий будинок, розвів довкола садок із виноградником. Після смерті кардинала його нерухомість переходила до рук різних пап і графів. Вони на свій лад і смак перебудовували віллу Карафа, запрошуючи видатних митців. Будинок перетворився на палац із цілим архітектурним комплексом, а в саду з’явилися дерев’яні альтанки, водограї та мармурові статуї у стилі італійського ренесансу.

Відповідальна за садовий комплекс палацу Франческа Реджані розповіла: «Різні види зелених насаджень у парку є заслугою одного з понтифіків, Папи Григорія XVI. Він найбільше піклувався про те, щоб на зеленій території співіснували, як ми бачимо, в одній частині гарна пальмова діброва, а в іншій – столітні платани».

У другій половині XVI століття Папа Григорій XIII переносить резиденцію понтифіків із Ватикану на пагорб Квірінале. Протягом трьох віків там змінюють один одного 15 понтифіків.

Будинок влади

Статуї у саду Квірінале
Коли завершується епоха папського Риму, Папа Піо IX передає естафету першому королю Італії Віктору Емануїлу II. 1946 року рішенням референдуму відходить монархічний устрій, Італія стає республікою, а палац Квірінале – резиденцією президентів.

«Цей палац – фантастична скарбниця, де зберігаються видатні твори мистецтва і майже 500 років він служить резиденцією для можновладців», – зазначає Луї Ґодар, хранитель архітектурного комплексу Квірінале.

Нині палац Квірінале – це величезна квадратна будівля із внутрішнім подвір’ям та головним корпусом, що виходить в сад, який розкинувся на чотирьох гектарах.

«Дім усіх італійців»

Внутрішнє оздоблення палацу зберігається у стилі бароко. Окремі приміщення президентського палацу і садовий комплекс у певні дні відкриті для відвідування. Як наголошує чинний глава держави Джорджо Наполітано, 11-й президент – господар палацу, Квірінале є також відкритим музеєм і «домом усіх італійців».

В Італії, де існує парламентська форма правління, президент республіки не є главою виконавчої влади. Він виконує переважно церемоніальні функції і виступає гарантом єдності нації. Тож у політичному житті країни палац Квірінале не відіграє визначальної ролі, але, безумно, залишається окрасою Вічного міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG