Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині набирає обертів дитяча злочинність


Угорщина – В угорської поліції останнім часом побільшало справ з малолітніми злочинцями. Причому найбільш зухвало і брутально підлітки поводяться у провінції, не гребуючи розбійницькими нападами на громадян, плюндруванням церков і навіть вбивствами. Правоохоронці у пожежному порядку змушені реагувати на часті прояви агресії серед школярів і студентів.

У північно-угорському місті Оузді нещодавно малолітні підлітки (наймолодшому з них 11 років) смертельно побили у власному будинку 92-літню жінку, забравши з собою лише кілька малоцінних речей жертви.

Інші неповнолітні зловмисники з цього ж міста пограбували місцеву католицьку церкву. Не знайшовши нічого цінного для себе, вони почали плюндрувати ритуальні предмети, меблі, розбили старовинний орган…

«Те, що створили наші предки, грабіжники нищили дико, неначе вандали», – сказав настоятель цього храму отець Йожеф Дулаї.

Більше плюндрують зі злості, ніж крадуть

Міські правоохоронці не можуть достеменно пояснити причини такої поведінки юних нападників, але зазначають, що такі випадки в Оузді та його околицях стали мало не щоденними.

«Можна помітити, що скоєні підлітками злочини робляться з величезною агресією, – зазначає керівник місцевого відділку поліції Тамаш Молнар. – При тому, що злочинці безсоромно крадуть, вони ще й безцільно нищать все довкола себе, збільшуючи у такий спосіб матеріальну шкоду».

Віднедавна до категорії антисоціальних вчинків в Угорщині відносять і випадки вмотивованого чи невмотивованого побиття у школах, коли старші учні завдають серйозних тілесних ушкоджень молодшим школярам. Угорська глибинка у цьому сенсі також веде перед у кримінальній статистиці.

Із неслухами у школах панькаються до 18-літнього віку

На одній із перерв у сільській школі поселення Вайслоу знепритомнів 14-літній хлопчина. До тями він прийшов тільки в учительській, розказавши педагогам, що його двічі сильно вдарив по голові один старшокласник нібито через те, що підліток кидався сніжками. Як навмисне, того дня зовнішні камери спостереження за шкільним двором нічого не зафіксували, оскільки з якихось причин на той момент знеструмили всю школу.

Позаяк потерпілого відвезли до лікарні, директор школи пообіцяла ретельно розібратися у цій справі й покарати винних. Однак, згідно з угорським законом, адміністрація все одно не може виключити зі школи порушника дисципліни, доки йому не виповниться 18 років.

З іншого боку, ставати більш зухвалими хуліганів і неслухів заохочує і та обставина, що через низьку народжуваність в Угорщині буквально кожна загальноосвітня школа намагається збільшити число учнів або ж хоча б зберегти наявну кількість школярів. За таких умов школа може розраховувати на стабільні субсидії держави і перспективу розвитку навчального закладу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG