Доступність посилання

ТОП новини

Утиски поляків Білорусі: рука Кремля чи підготовка до виборів?


Голова парламенту ЄС Єжи Бузек (ліворуч) вітає голову «Союзу поляків» у Білорусі Анжеліку Борис (праворуч) та лідера опозиції Білорусі Олександра Мілінкевича під час зустрічі в парламенті ЄС. Брюссель, 23 лютого 2010 року
Голова парламенту ЄС Єжи Бузек (ліворуч) вітає голову «Союзу поляків» у Білорусі Анжеліку Борис (праворуч) та лідера опозиції Білорусі Олександра Мілінкевича під час зустрічі в парламенті ЄС. Брюссель, 23 лютого 2010 року

Брюссель – Утиски польської національної меншини у Білорусі викликали великий резонанс у Європейському Союзі. Одні вбачають у цьому руку Кремля, інші вважають, що хвиля переслідувань – це наслідок приготувань нинішньої влади до майбутніх виборів. Лідери «Союзу поляків» та білоруської опозиції протягом останніх двох днів перебували у Брюсселі. Завдяки їхнім поясненням та спеціальній місії Європарламенту через два тижні об’єднана Європа планує визначитися, як далі будувати стосунки із владою Білорусі, що порушує елементарні права людини.

Погіршення стосунків між Брюсселем та Мінськом настало після минулотижневих арештів чотирьох десятків активістів незареєстрованого «Союзу поляків» у Білорусі. У цій країні вже декілька років існують два «Союзи поляків»: один із них підтримуваний владою і лояльний до неї, інший – незалежний і невизнаний офіційно, але саме його Польща визнає за об’єднання польської нацменшини у цій країні.

За однією із версій, хвиля утисків – це наслідок дій проросійських політиків Білорусі, щоб погіршити стосунки Мінська та Євросоюзу на користь Кремля.

Утиски поляків «видаються спробами влади нав’язати нових лідерів польській спільноті», заявили представники євроустанов. Серед затриманих польських активістів виявилася і голова «Союзу поляків» Анжеліка Борис, яка невдовзі з-під варти була звільнена. Пані Борис та представник білоруської опозиції і лауреат Сахаровської премії Олександр Мілінкевич протягом двох днів перебували у Брюсселі.

Білоруська економіка росте, але демократія спадає

ЄС слід підтримувати національні меншини, але не вдаючись до санкцій, від яких страждатимуть прості громадяни – з таким проханням звернулася Анжеліка Борис до представників Євросоюзу.

Утім, каже вона, завдяки стосункам Білорусі з ЄС у країні помітні тільки економічні зміни.

«Між ЄС та Білоруссю триває діалог, і ми його підтримуємо, – заявила у Європарламенті лідер незареєстрованого «Союзу поляків» Анжеліка Борис. – Якщо у сфері економіки й помічаються якісь зміни, то стосовно прав людини ситуація тільки погіршується. Але ж, якщо білоруська влада прагне співпраці з Євросоюзом, то їй слід дотримуватися європейських стандартів щодо національних меншин у контексті прав людини».

«Крок – за крок»

Відомий білоруський опозиціонер та лідер руху «За свободу» Олександр Мілінкевич пов’язує переслідування польської громади із наближенням виборів. Нинішня влада подібними кроками намагається залякувати та тримати громадян під своїм впливом, каже політик.

«Європарламент мусить виступити з пропозицією до Єврокомісії, щоб у співпраці з Білоруссю налагодити зближення за принципом «крок – за крок», – закликає Олександр Мілінкевич. – Щоб не було того, що ми маємо нині: ЄС ухвалює резолюції та допомагає Білорусі економічно, а білоруська влада лише імітує демократизацію, не роблячи жодних зусиль зі свого боку. Тому має бути «крок – за крок».

Тим часом представник Білорусі у Євросоюзі Володимир Сенко щойно оприлюднив відкритого листа під заголовком «Європейський Союз занепокоєний, але Білорусь закликає до терпіння». У ньому посол застерігає, що будь-які намагання впливу та тиску ззовні на владу Білорусі, щоб та стала на підтримку якоїсь зі сторін конфлікту (маючи на увазі два «Союзи поляків»), – неприйнятні та неефективні.

25 лютого до Білорусі прибуде місія парламенту ЄС

«Польська меншина Білорусі наразі постраждала найбільше, тож слід зробити все можливе, щоб захистити її права, – заявив під час зустрічі із представниками Білорусі керівник Європарламенту Єжи Бузек. – Слід пам’ятати про те, що демократичні сили у Білорусі нині представлені значно ширше. Європарламент надсилає до цієї країни спеціальну місію, що складатиметься із чотирьох осіб, які представлятимуть різні політичні групи. Їхнє завдання – з’ясувати, якою насправді є ситуація в Білорусі. Після ознайомлення з результатами цієї місії Європейський парламент має намір ухвалити свою резолюцію».

Тим часом Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Катрін Аштон заявила: про покарання Білорусі через переслідування польської спільноти поки що мова не йде. Обговорити ситуацію особисто з білоруським прем’єр-міністром Сергієм Сидорським пані Аштон планує у четвер у Києві, де представники багатьох країн, у тому числі Білорусі та ЄС, мають зібратися для участі в інавгурації нового Президента України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG