Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії можна стати власником міста


Рига – Чи хотіли б ви стати власником невеличкого містечка? Латвія надала таку можливість, і усі охочі могли взяти участь в аукціоні, щоб придбати колишнє військове містечко Скрунда-1. Початкова ціна аукціону становила в перерахунку 300 тисяч доларів.

Військове містечко Скрунда-1, побудоване у 1970-х роках для працівників радіолокаційної станції, свого часу було закритим. Після демонтажу радіолокаційної станції у 1998 році та виїзду з Латвії російських військових його законсервували. Скрунда-1 розташована на відстані 150 кілометрів від Риги, недалеко від Балтійського моря.

Порожнє місто чекає людей

У містечку загальною площею 45 гектарів є 70 будинків, серед яких 10 житлових на 500 квартир, дитячий садочок, школа, лікарня, два будинки культури, магазин, готель, пошта і навіть лазня. Крім того, є декілька підземних бункерів та бомбосховищ на випадок атомної війни. Неподалік розташованій газопровід Рига-Лієпая та залізниця.

Усі будинки перебувають у прийнятному стані, є комунікації, готова до запуску газова станція. Раніше латвійський уряд планував переселити до Скрунди-1 малозабезпечених латвійських громадян, однак згодом вирішили, що, з огляду на кризу, вигідніше місто продати.

Росіяни не виконали умов аукціону

Найбільшу суму в перебігу аукціону за латвійську Скрунду-1 погодилася надати російська компанія «Алексєєвскоє-Сервіс». Росіяни придбали латвійське місто за три мільйони доларів. За неофіційною інформацією, вони планували на місці Скрунди-1 побудувати невеличкий завод або свиноферму.

Однак російська компанія не виконала умови аукціону і вчасно не сплатила перший внесок – 7 відсотків від загальної вартості об’єкту. У результаті право на володіння містом перейшло іншому учасникові аукціону – громадянинові Азербайджану Магомедові Гурбанову.

«Про причини несплати першого внеску російське підприємство не повідомило. При цьому для нас позитивним фактором є те, що претендентові не повертається «страхова сума» у розмірі понад 20 тисяч доларів», – зазначила представник Агентства приватизації Латвії Аніте Фріденштейна-Брідиня.

А голова Скрундальської крайової думи Нелія Клейберґа каже, що не здивована тим, що російська фірма не виконала умови аукціону. «Усе свідчило про такий кінець, вони мовчали, приховували про себе інформацію. Власник не прийшов до крайової думи, як ми очікували. Однак ми сподіваємо, що другий претендент буде більш відкритим, хоча й він поки що не повідомив про свої бізнес-проекти стосовно міста», – зауважила пані Клейберґа.

Якщо ж новий потенційний власник Скрунди-1 Магомед Гурбанов за різних умов також порушить правила торгів, то буде оголошений новий аукціон. Отже, для тих, то не взяв участь в першому аукціоні, знову з’явився шанс придбати містечко в Латвії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG