Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині презентували унікальний «Другий Кобзар»


Презентація відбулася в п’ятницю у Дніпродзержинському музеї історії міста, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами музейників, книга побачила світ в одному з місцевих приватних видавництв.

Це факсимільне видання унікальної рукописної збірки поезії Тараса Шевченка «Wirszy T. Szewczenka. 1844», куди ввійшли «Кобзар» (1840), «Гайдамаки» (1841) і «Гамалія» (1843). Ця збірка – раритет, який довгий час зберігався у фонді Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України. Збірка була написана каліграфічним почерком у латинській транскрипції, щедро доповнена ілюстраціями.

Сучасне видання практично повністю повторює оригінал. Щоб відтворити оригінальний папір, який потемнів від часу, обрали папір жовтуватих тонів. Виправлення простим олівцем, зроблені рукою Шевченка поверх слів, теж присутні у новому виданні.

Наразі видавничий дім у Дніпродзержинську випустив у світ книгу, яку називають «Другим Кобзарем», для масового читача. Частину тиражу творці планують розповсюдити як доброчинну допомогу.

Раніше майстри видавничого дому у Дніпродзержинську вже зробили VIP-видання книги, відтворивши і шкіряну оправу, срібні застібки та золоті пряжки книги. Але тоді книга вийшла в світ обмеженим накладом. Її примірники роздарували відомим людям.
XS
SM
MD
LG