Доступність посилання

ТОП новини

Чеська Височина та українське Закарпаття мають намір поглибити співпрацю


Ужгород – Третій рік поспіль чеський край Височина та українське Закарпаття тісно співпрацюють. Європейські партнери шукають у себе кошти і використовують їх на реконструкцію закарпатських шкіл, амбулаторій, будинків для дітей. Торік до цих проектів долучилися і місцеві громади – долучилися власними можливостями. Кажуть, разом більше зроблять. А ще закарпатські громади переймалися, що через кризу чехи більше не зможуть допомагати Україні, але цими днями чеська делегація знову відвідала Закарпаття.

5 мільйонів чеських крон, або 2 мільйони 200 тисяч гривень, передбачила на цей рік для допомоги Закарпаттю у своєму бюджеті крайова адміністрація Височини. Чехи кажуть, що, попри світову економічну кризу, ділитися грошима й добром готові, бо це найкраще єднає два слов’янські народи.

У 2010-му, на відміну від двох попередніх років, вони мають намір збільшити кількість проектів і допомагати всій області, а не якомусь окремому районові. Вони вже оглянули чималу кількість закладів, що найбільше потребують уваги, але самостійно рішення не ухвалюють, розповідає керівник крайової адміністрації Зденєк Кадлец.

«При вирішенні питання про реалізацію цих проектів беремо до уваги пропозиції людей, які беруть безпосередню участь, керівництво районів, щоб досягти поставленої мети. Але основну увагу приділяємо будівництву, реконструкції об’єктів, які служитимуть людям», – каже Кадлец.

Найкраще служать людям, на думку чеської делегації, садочки, школи та амбулаторії. Цьогоріч список таких закладів для фінансування великий – 15 об’єктів. Вибрали в основному ті, що в найвіддаленіших гірських районах, там, де найбільше безробіття і найменші статки людей, розповів заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович.

«Вирішили здійснити реконструкції соціальних об’єктів – садочка в селі Стужиця Великоберезнянського району, заклади охорони здоров’я Міжгірського, Мукачівського, Тячівського, Рахівського та Виноградівського районів, а також два громадські соціально-культурні об’єкти», – каже Брензович.

Чеську сторону не зупиняє брак коштів в української


Ось лише зі співфінансуванням проектів із українського боку наразі проблеми. Немає державного бюджету, відповідно й місцевого, тому закарпатці поки що не можуть долучитися до роботи над проектами. Чеська сторона переконує: це не стане на заваді.

Така позиція, за словами начальника управління європейської інтеграції та зовнішньоекономічних зв’язків Закарпатської ОДА Ернеста Нусера, найкраще свідчить про позитивне налаштування Європи щодо України. І не тільки про це.

«Тут важливі не тільки ті матеріальні ресурси, а й сама форма співпраці. Ці об’єкти – це зняття навантаження з місцевих бюджетів, і, з іншого боку, – безцінний досвід співпраці, спілкування на рівні органів місцевого самоврядування», – вважає Нусер.

Три дні чеська сторона оглядала об’єкти, які вона має наміри відбудувати, та шукала можливості для економічної, бізнесової співпраці між Височиною та Закарпаттям. Чеська делегація впевнена: останнє, за умови світової кризи, актуальне для обох народів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG