Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни трохи більше люблять американців, аніж українців


Прага – Опитування громадської думки в Росії показують значне поліпшення ставлення росіян до американців і до українців. Як вважають експерти, це пов’язано з обранням у США нового президента Барака Обами, а в Україні з перспективою обрання нового, прихильнішого до Росії, Президента.

У лютому цього російський Аналітичний центр Юрія Левади провів спільно з Київським міжнародним інститутом соціології репрезентативне опитування росіян і українців щодо відносин народів двох сусідніх країн. Таке ж опитування Аналітичний центр Юрія левади провів серед росіян щодо їхнього ставлення до США і американців. Виявилася споріднена тенденція: на відміну від попередніх років (2008–9), коли росіяни, наприклад, переважно (понад 50 відсотків) однаково не любили американців та українців, цієї зими змінили свої ставлення до сусідів та до США.

За даними Центру Левади на січень 2010 року, 54 відсотки росіян дуже добре ставляться до США і 52 відсотки так само дуже добре ставляться до українців. Хоча, наприклад у середині 2009 року 50 і більше відсотків росіян ставилися до українців і американців «в основному погано».

Сьогодні росіян, налаштованих щодо США негативно, нараховано Центром Левади за опитуваннями в Росії близько 30 відсотків, щодо українців таких негативно налаштованих росіян – майже 40 відсотків.

У Росії сподівання пов’язують із Обамою і новим Президентом України

За опитуваннями Радіо Свобода на вулицях Москви, найбільше росіян казали, що поліпшення їхнього ставлення до США пов’язано в основному з надіями на Барака Обаму.

37-річний московський інженер Михайло Леонов каже: «Мені здається, що ставлення до США поліпшувалося з моменту обрання президентом Обами. Були великі очікування. Було дуже багато розбіжностей. Навіть при тому, що Володимир Путін тримав усе в своїх руках у стосунках із Бушем, політика Обами принесла більше оптимізму. Це, мабуть, у нашому менталітеті так влаштовано – шукати, порівнювати, – бо американці менше уваги звертають на стосунки з Росією».

Інші росіяни захоплені тим, що у США обрано вперше чорношкірого президента і що він став лауреатом Нобелівської премії. Хоча є й такі, котрі вважають, що росіяни ніколи не будуть любити американців… через заздрощі, що Росія далеко відстає від США, або ж тому, що американці були на боці Грузії, коли Росія воювала з владою Міхеїла Саакашвілі у 2008 році.

Відновлення доброго ставлення росіян до України експерти пов’язують в основному з президентськими виборами. При цьому понад 40 відсотків опитаних росіян пов’язували це саме з обранням Януковича, і лише 11 відсотків – із обранням Тимошенко.

Понад 50 відсотків опитаних росіян пов’язують добрі стосунки з Україною як із незалежною державою з відкритими кордонами без віз і митниць. А близько 14 відсотків опитаних у Росії є прихильниками поглинання України в єдину з Росією державу.

В Україні ж ставлення до росіян значно позитивніше: дуже добре ставляться до Росії понад 90 відсотків опитаних українців.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG