Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада звернулася до Європарламенту через Бандеру


Стурбованість у депутатів Івано-Франківської обласної ради викликала ухвалена 25 лютого резолюція Європейського парламенту щодо ситуації в Україні, один із пунктів якої засуджує указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України (посмертно).

Прикарпатські депутати звертаються до Європарламенту переглянути це положення резолюції.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, скликання позачергової сесії ініціювала фракція «Нашої України», її підтримала і фракція БЮТ – це дві найчисельніші фракції в обласній раді.

У зверненні наголошується, що рішення Європарламенту «ґрунтується на стереотипах і не враховує сучасних історичних досліджень».

Як мовиться у зверненні, Степана Бандеру безпідставно названо колабораціоністом під час Другої світової війни. Ані він, ані очолювана ним ОУН, ані УПА «не підпадають під поняття «колабораціонізму», означене на Нюрнберзькому процесі», – йдеться в документі.

У зверненні наголошується, що Степан Бандера з початку липня 1941 року по жовтень 1944 року був в’язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенхаузен, а два його брати закатовані в таборі смерті Аушвіц-Біркенау.

Схожі сесії сьогодні проводять також Львівська та Тернопільська обласні ради.
XS
SM
MD
LG