Доступність посилання

ТОП новини

У Франції прощаються з Галиною Хоткевич


Згідно із заповітом, прах доньки українського письменника Гната Хоткевича буде змішаний із землею її рідної садиби в селищі Високий під Харковом, а частка – із землею могили її матері – Платоніди Хоткевич, яка похована в Івано-Франківську.

Як повідомили Радіо Свобода у Фонді Національно-Культурних ініціатив імені Гната Хоткевича, коли саме прах доньки видатного українського діяча привезуть на її історичну батьківщину, говорити поки що важко. Все залежить від того, скільки часу займе оформлення необхідних документів у Франції.

80-річна Галина Хоткевич, наймолодша донька українського письменника, музиканта й громадсько-політичного діяча Гната Хоткевича померла у місті Гренобль минулої п’ятниці.

На початку 90-х років через майже 50 років вимушеної еміграції Галина Хоткевич вперше приїхала до України. І за цей час щороку бувала не тільки в Харкові, де народилася, а також і в Києві, і на Галичині.

За її ініціативою колишній будинок Гната Хоткевича, конфіскований у 1938 році, був повернутий під музей імені видатного діяча, започатковано Міжнародний конкурс виконавців на українських музичних народних інструментах у Харкові, також було засновано Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича.

Галина Хоткевич також започаткувала видання творів свого батька, які були заборонені за радянських часів.

Вона є відомою українською писанкаркою у Франції. Галина Хоткевич не лише писала писанки, але й популяризувала їх через виставки та видавництво листівок з їх зображенням.

Авторську колекцію писанок Галина Хоткевич заповіла перевезти в Україну, до будинку-музею свого батька у селищі Високий на Харківщині.
XS
SM
MD
LG