Доступність посилання

ТОП новини

Антиісламська партія Нідерландів святкує перемогу на місцевих виборах


Нідерланди – Лідер екстремістської партії «Партія за свободу» (PVV) Херт Вілдерс виступає перед прихильниками. Альмере, 3 березня 2010 року.
Нідерланди – Лідер екстремістської партії «Партія за свободу» (PVV) Херт Вілдерс виступає перед прихильниками. Альмере, 3 березня 2010 року.

Брюссель – Антиісламські та антиіммігрантські настрої у Нідерландах набувають все більшого розмаху. Свідченням цього стала перемога на місцевих виборах екстремістської партії політика-популіста Херта Вілдерса. Набравши найбільше місць у міських радах Гааги та Альмере, ця крайньоправа політична сила Нідерландів має реальні шанси прийти до влади після позачергових національних виборів, призначених на червень.

«Дев’ятого червня ми станемо найбільшою партією Нідерландів», – заявив Херт Вілдерс після оголошення попередніх результатів місцевих виборів. «Те, що стало можливим у Гаазі та Альмере, можливе також для всієї країни. Це трамплін для нашої майбутньої перемоги», – додав політик.

Саме у цих двох містах його «Партія за свободу» набрала рекордну кількість голосів. При тому, що головне гасло цієї політичної течії, створеної Вілдерсом у 2006 році, – «Стоп ісламізації Нідерландів».

Два роки тому Херт Вілдерс своїм короткометражним фільмом «Фітна» сколихнув світову громадськість і особливо представників мусульман, бо у ньому автор порівняв іслам із фашизмом. Після того, як ця 17-хвилинна стрічка з’явилася в інтернет-мережі, з боку влади Ірану, Індонезії та Пакистану на адресу автора та представників влади Нідерландів надходили численні заяви протестів.

Нині Херт Вілдерс очікує судового розгляду через публічні порівняння Корану із твором Адольфа Гітлера «Майн кампф».

Вілдерс: «Іслам – загроза голландському стилю життя»

Професор політичних наук Вільного Амстердамського університету Андре Крувел в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив, що нинішній успіх партії пана Вілдерса у двох важливих містах Нідерландів слід розуміти, як свідчення можливої перемоги у загальних виборах 9 червня. На думку професора, «Партії за свободу» вдалося використати не лише складнощі, пов’язані з імміграцією представників арабських країн, але й невдоволення людей нинішніми економічними негараздами.

«Вілдерс скористався невдоволенням людей у Нідерландах щодо того, яким чином розвивається багатокультурне суспільство, – пояснює професор. – Особливо в Гаазі, Альмере та інших великих містах. Ви бачите, що ці міста мають великі проблеми з безробіттям, а також зі злочинністю. Вілдерс вважає, що причина всіх цих внутрішніх міських проблем у великій кількості мусульман у цих містах».

Населення Нідерландів нараховує 6 відсотків представників ісламу, що, на думку політика-екстреміста Херта Вілдерса, є серйозною загрозою «голландському стилю життя».

Це вже друга значна перемога політичної партії Вілдерса. Під час європейських виборів у червні минулого року вона набрала майже 17 відсотків голосів. Таким чином вперше в історії антиісламська політична партія посіла друге місце в країні й отримала змогу мати своїх представників у Європейському парламенті.

На думку політичних аналітиків, нинішні місцеві вибори в Нідерландах слід вважати, так би мовити, генеральною репетицією перед достроковими парламентськими виборами. Вони призначені на початок літа у зв’язку із відставкою кабінету прем’єр-міністра Яна Петера Балкененде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG