Доступність посилання

ТОП новини

Аварія за участі нафтового керівника в Росії викликала скандал


Віце-президент нафтової компанії «ЛУКОЙЛ» Анатолій Барков, 2009 р.
Віце-президент нафтової компанії «ЛУКОЙЛ» Анатолій Барков, 2009 р.

Прага – У Росії розгортається скандал зі смертельною автоаварією за участі керівника нафтової компанії. Офіційна версія – винні самі загиблі лікарки. Їхні родичі кажуть, що мають свідків протилежного. До кампанії на захист «простих людей» від уседозволеності впливових чиновників долучилася й «неформальна» молодь.

Сестра однієї із загиблих, Ольги Александріної, Анастасія розповіла Радіо Свобода, що її родина й адвокати співпрацюють із Федерацією автовласників Росії, і вже є троє свідків аварії, які підтвердять вину чиновницького «Мерседеса». Батько, Сергій Александрін, особливо вдячний тим, хто може виступити проти офіційної версії російської автоінспекції. «Величезна подяка тим, хто намагається якісь свідчення надати, дякуємо вам дуже. Бо з боку влади ми відчуваємо повне небажання надавати якість свідчення», – сказав він на прес-конференції.

А свідчення в справі про аварію, яка сталася 25 лютого, особливо потрібні. Бо російська державтоінспекція має єдину версію: то маленький червоний «Сітроєн» із Ольгою Александріною за кермом і відомою в Росії лікарем, професором Вірою Сидельниковою виїхав на зустрічну смугу, і службовий «Мерседес» із віце-президентом нафтової компанії «ЛУКОЙЛ» Анатолієм Барковим не мав куди подітися. Очевидці ж кажуть про протилежне: то «Мерседес» їхав по зустрічній смузі і просто зніс невелике авто.

Адвокат родин жертв аварії Ігор Трунов при цьому звертає увагу, що до матеріалів кримінальної справи не долучені відеозаписи камер стеження, які працюють на місці події – якраз записів із часу аварії, мовляв, не існує. «Це федеральна траса, там три системи відеознімання, які дублюють одна одну. Невже з трьох систем немає жодного запису? Якщо цього немає, це залізобетонна підстава для того, що ми домагатимемося справедливості з великими труднощами», – заявив адвокат.

На місці аварії, 25 лютого 2010 року.
До того ж, за його словами, ще не відомо, хто був за кермом «Мерседеса» – службовий водій чи сам Барков, бо в цьому авті від удару значно пошкоджене саме місце водія, але до лікарні потрапив якраз керівник компанії з травмою ноги.

Компанія «ЛУКОЙЛ» відмовляється від коментарів про аварію за участі одного з її керівників і, за повідомленнями преси, відмовляється розмовляти про відшкодування родинам загиблих, хоча в Александріної залишилася мала дитина і чоловік-інвалід. Сам Барков наразі висловив їм співчуття.

Репом проти безкарності

Випадки автоаварій за участі «високих» осіб у Росії, в яких майже незмінно винними виходять рядові водії, доволі часті. І тепер до громадської кампанії тих, хто вважає за необхідне захищати звичайних громадян від сваволі чиновників чи багатіїв, несподівано для багатьох долучився один із улюбленців російської молоді, молодий московський репер Іван Алексеєв, більше відомий як Noize MC. Він написав пісню про нинішню аварію і виклав змонтоване відео з нею на сайт Youtube.

Різкі слова пісні прямо й недвозначно склали вину саме на керівника нафтової компанії, хоча офіційно нічия вина ще не встановлена. Репер, який є близьким приятелем сестри Александріної, сказав Радіо Свобода, що свідомо пішов на це.

«У цій ситуації не було обережності, немає сліпого поклоніння презумпції невинності. Бо якщо не звертати уваги на дану ситуацію різкими й конкретними методами, то просто все «зам’яли» б до сьогоднішнього дня напевно. Діяли всі дуже швидко і в цілком конкретному напрямку, тобто відразу стверджували, що винний однозначно «Сітроєн», і якби таким різким чином на це не звернути увагу, то, я думаю, «зам’яти» справу було б набагато простіше. Я розумію, що, можливо, мені доведеться за це відповідати. Найімовірніше, доведеться, і просто так цього не залишать. Але все одно я не міг залишитися осторонь», – каже він.

А водії, які побоюються, що теж можуть опинитися в такій ситуації, як загиблі в цій аварії жінки, закликають до бойкоту заправок і продукції компанії «ЛУКОЙЛ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG