Доступність посилання

ТОП новини

Кримські курорти в передчутті гіршого


Сімферополь – В Ялті завершує роботу 19 міжнародний ярмарок «Крим. Курорти. Туризм -2010». Попри велику кількість учасників, експерти вже називають його не дуже вдалим і навіть провальним та прогнозують продовження цього року зниження туристичних потоків на півострів.

За прогнозом міністра курортів і туризму автономії Андрія Сумцова та його першого заступника Марини Слєсарєвої, ціни на відпочинок у Криму цього літа будуть вищі, аніж торік мінімум на 10%. За словами Слєсарєвої, лише у рідкісних випадках вартість путівок чи проживання залишиться на колишньому рівні. Вона пояснила подорожчання відпочинку збільшенням цін на продукти харчування. «Подорожчало абсолютно все», – сказала вона в Ялті. Тому середня ціна на ліжко-день сягне 400 гривень.

Разом з тим, чиновники не прогнозують різкого спаду кількості курортників. За словами тієї ж Марини Слєсарєвої, до Криму їде переважно «ностальгуючий» турист. Крім того, попри невисокий сервіс і великі ціни, півострів може запропонувати гарний клімат для оздоровлення. І саме в цьому йому програють і кавказькі курорти Росії, і Болгарія, і Туреччина.

Водночас, прогнози експертів відрізняються від того, що говорять урядовці. Нещодавно директор інформаційно-маркетингової фірми «Курорти Криму» Олександр Бурдонов заявив, що на Крим чекає провальний сезон. Серед причин цього він називає і відсутність відповідної реклами кримських курортів.

Без стратегії виходу з кризи туристично-рекреаційної сфери півострова

Попри те, що складнощі кримська курортно-рекреаційна сфера переживає уже не перший рік, уряд автономії так і не створив стратегію її розвитку. Разом з тим, якщо раніше ставка робилася на російського курортника, то тепер керівники автономії все частіше говорять про необхідність залучення туриста з Європи.

Заступник голови Верховної Ради АРК Михайло Бахарєв днями заявив, що Крим як курортний регіон має брати участь у роботі як мінімум десяти світових туристичних виставок та ярмарків. За його словами, після того, як торік кримські представники взяли участь у Лондонському туристичному ярмарку, кількість туристів з Великобританії зросла до 6 тисяч осіб, що є «непоганим початком».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG