Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці Естонії зацікавлені у співпраці з Західною Україною


Під час першого Естонського економічного форуму в Івано-Франківську
Під час першого Естонського економічного форуму в Івано-Франківську

Івано-Франківськ –Івано-Франківськ став місцем проведення першого Естонського економічного форуму в Україні. Близько ста представників прикарпатських підприємств та естонських компаній, органів влади, громадських організацій знайомилися з можливостями балтійської держави та презентували Прикарпаття.

У зовнішньоекономічній діяльності Прикарпаття Естонія далеко не серед лідерів і це, на думку підприємців, значною мірою тому, що обидві країни мало знають про можливості одна одної. Виробництво будівельних матеріалів є галуззю, де можна співпрацювати, вважає керівник Загвіздянського цегельного заводу «Керамбудсервіс» Андрій Коновалов.

«Наше виробництво цегли, надзвичайно потужне, могло б зацікавити естонських партнерів. І цікаво довідатись, що нового на ринку будівельної кераміки Естонії, щоб, можливо, щось для себе взяти», – каже Андрій Коновалов.

За крок до контактів

Організатором Естонського економічного форуму в Івано-Франківську є державне агентство з розвитку та підтримки підприємництва в Естонії. За словами директора агентства в Києві Дениса Приймяги, Західна Україна представляє великий інтерес для естонських підприємців насамперед у сферах інвестицій, торгівлі та туризму. Під час презентації деяких компаній, наголошувалося на високому кредитному рейтингу, необкладанні податком реінвестиційного прибутку, системі дотацій при започаткуванні бізнесу та на недалекому від Прикарпаття географічному розташуванні Естонії.

У свою чергу Івано-Франківщина представила свої можливості для інвестування і співпраці. Найбільш перспективні тут харчова, легка промисловість, будівельне і меблеве виробництво, машинобудування та туризм.

Начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Богдан Білик зазначив: «Ці напрямки цікаві і туристичним фірмам, і нашим виробникам. У Естонії є дійсно чому повчитися, по-перше. І є можливість започаткувати спільну справу. Тому що в нас достатньо і площі, і сировини в цих напрямках, і туристичних можливостей».

Представників Естонії ознайомили з Хриплинською інвестиційно-промисловою зоною, де можна будувати нове виробництво. Міська ж влада обіцяє додаткові пільгові умови щодо оренди землі, реєстрації бізнесу. В рамках форуму відбулися індивідуальні ділові зустрічі представників українських та естонських компаній.

При різниці величини країн легше працювати з областями

Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Яан Хейн
Розпочинати варто з туризму, вважає Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Яан Хейн. Він наводить приклад своєї країни, яка при кількості населення 1 мільйон 300 тисяч за рік приймає шість мільйонів туристів.

За словами Яана Хейна, такі економічні форуми розширюють можливості співпраці на різних рівнях.

«По-перше, це корисно для обох сторін. Але важливо, щоб відносини стали ближчими не лише між нашими урядами і нашими державами, а саме між регіонами. Бо не слід забувати, що маємо справу з двома дуже різними величинами. З одного боку Україна із 46 мільйонами населення, з другого – Естонія з 1,3 мільйона. Звичайно, першою справою було організувати відносини між державами. Але набагато легше нам, зважаючи на нашу величину, працювати з областями», – зауважує Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні.

На думку Яана Хейна, договірна база між Україною й Естонією для цього добра, попри те, що після вступу Естонії до Євросоюзу довелося відмовитися від договору про вільну торгівлю. Але збережені основні принципи двосторонніх відносин, продовжує роботу міжурядова українсько-естонська комісія з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. А такі економічні форуми, як нинішній, планують проводити і в інших регіонах України.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG