Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи формування нової коаліції


Анатолій Толстоухов
Анатолій Толстоухов

Гість: Анатолій Толстоухов, народний депутат від Партії регіонів

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: У нас тема не зовсім святкова… А, може, буде свято коаліції і опозиції? Чи буде свято парламенту в середу?

Анатолій Толстоухов:
Хотілося, щоб було свято початку спільної роботи.

- Наскільки це реально?

- Тому що вибори вже позаду, а тепер всіх хвилює, що попереду: чи коаліція, чи дострокові парламентські вибори? То, мені здається, вже час працювати. І задля того, звичайно, потрібна коаліція.

Мені здається, ми все маємо зробити задля того, щоб вона склалася і запрацювала. А якщо цього не вийде, то як підсумок її недієздатності або нездатності її сформувати так чи інакше будуть вибори.

Але жити, йдучи від виборів до виборів, не маючи ані уряду, ані коаліції в парламенті, тобто немає й парламенту, можна сказати, дієздатного, мені здається, що це вже для країни занадто. Тому що в такому варіанті вирішувати найскладніші, найважливіші питання, зокрема бюджет країни, неможливо.

- Я пропоную послухати Президента України Віктора Януковича. Це з його інтерв’ю вчора одному з телеканалів.

Віктор Янукович: Сьогодні немає грошей в країні на проведення будь-яких виборів.

Я вважаю, що нам вдасться створити коаліцію, професійний уряд і ефективну систему державного управління.


- Президент вважає, що коаліцію створити вдасться. На яких засадах?

- Колись у ВР в першому скликанні була така практика, коли збиралося 226 підписів, то голова ВРУ оголошував, що рішення прийнято.

- Тепер такого немає.

- Мені здається, що у нас надзвичайно дивна ситуація склалася. 226 можуть розпочати пленарне засідання, сформувати порядок денний, можуть проголосувати за закон, і закон як воля народу починає діяти.

Але відповідну статтю Конституції ми настільки по-різному читаємо, що для одних коаліція реальність, для інших – це конституційний заколот, а утримати себе в певних рамках, щоби відповідь на це дав КСУ, ми не можемо. І все.

Мені здається, що президент абсолютно правий: треба йти крок за кроком.

А що вирішить КСУ? Можливо, він вирішить так, як сьогодні вважає опозиція. Але це буде пізніше. І все рівно ми вкладемося в той місячний термін, бо все рівно відлік часу вже пішов, і будемо знати відповідь на це питання.

Але треба йти вперед, тому що парламент не може бути, вибачте, місцем задля того, щоб там збиралися серйозні дядьки, отримували гроші від народу, не зрозуміло, за яку роботу, і кричали про те, що вони – єдиний вищий законодавчий орган в країні. Це не серйозно.

А що то за коаліція, яка була? Мені здається, що Литвин довів надзвичайно конкретними цифрами, що рішень прийнято більше двох тисяч, а з них тільки 130 з чимось прийняла коаліція, яка вважала себе демократичною і навіть зараз ще існуючою.

- Мені дуже сподобалися Ваші слова про серйозних дядьків. Це набагато симпатичніше виглядає, аніж «тушки», про які останнім часом почали говорити.
Депутати не душки, але вони й не тушки.

- Я зрозумів, що депутати не душки, але вони й не тушки.

- Микола Катеринчук вже оскаржив рішення парламенту про те, що коаліції не існує. Як буде далі? Будемо ще чекати судових рішень інших, не тільки КСУ?

Коаліція буде. 226 депутатів буде.

- Я думаю, що ніхто нікому не заперечить звертатися до суду. Завтра це може зробити і Роман Зварич, післязавтра це може зробити фракція БЮТ усім складом. Але це реалії життя. Нікуди від них не підеш. Будемо чекати.

Але ми не будемо чекати у тому сенсі, що не будемо робити свої кроки вперед. Коаліція буде. 226 депутатів буде.

- Тобто, вона складатиметься саме з цих серйозних дядьків, про яких Ви сказали?

- Вона буде складатися з фракції Партії регіонів, вона буде складатися з народних депутатів з фракції КПУ, з Блоку Литвина, з тих народних депутатів, які погоджуються підтримати позиції, принципи діяльності цієї коаліції.

Але в голосуванні, мені здається, голосів буде значно більше. А з часом і прихильників цієї коаліції також буде більше.

Тому що ж ви розумієте, до чого в нас дійшла грав в цю коаліцію чи в її відсутність. 7 членів фракції БЮТ голосують за недовіру власному лідеру, а завтра 30 будуть голосувати проти позиції фракції, а їх будуть утримувати, їх не будуть відпускати зі своєї фракції, тому що вони, не дай Боже, зроблять крок в незрозумілий для них бік.

Погодьтеся, що це парадокси, абсурд.

- До речі, Арсеній Яценюк написав відкритого листа президентові, в якому закликає створити так звану тимчасову коаліцію до проведення парламентських виборів позачергових.

Наскільки таке реально?

В Україні достатньо довго живе і діє те, що народжується на межі 226 голосів.

- Можна це назвати як-завгодно. І до рішення судового, судової відповіді на цю реальну ситуацію в країні ми можемо таким терміном і користуватися. Але офіційно він не може бути терміном для тієї коаліції, яка створиться у ВРУ, тому що це неконституційне поняття, такого поняття немає в законах щодо діяльності ВРУ, в тому ж регламенті.

А як це ми будемо називати? От Ви ж самі навели приклади, як зараз вже депутатів називають. Ну, так хай буде тимчасова.

Я єдине, що скажу, що в Україні достатньо довго живе і діє те, що народжується на межі 226 голосів.

Наскільки я пам’ятаю, у свій час ми очікували десь 238, навіть більше голосів, коли Кучма подав кандидатуру Пустовойтенка, а на табло було 226. Так і по сьогоднішній день уряд, який найбільше працював з першого заходу, то це уряд Пустовойтенка – більше 2,5 років.

У нас і В.М.Литвин завжди заходить в президію, сідає за своє місце спікера, маючи мінімум, необхідний задля того, щоб керувати ВРУ.

Тому це народження нового. І я думаю, що це нормальний шлях.

- Народження нового в принципі зажди непогано. Одначе ми всі добре знаємо, що президент є Гарант Конституції. І якщо парламент може там народження нового туди-сюди, то таким чином ця більшість парламентська підбиває Гаранта Конституції на неконституційні дії.

Чи не боїтеся Ви, що ви таким чином репутацію президентові зіпсуєте?


- Президент має право завжди висловити свою точку зору, підписати зміни до закону чи не підписувати, зробити подання стосовно прем’єра чи не робити його, якщо він вважає, що це формування не є конституційним або поза законом.

Тому мені залишається лише нагадати те, що він сказав керівникам фракцій, що я не ставлю ніяких завдань, навіть перед фракцією Партії регіонів. Головне, щоб працювали в режимі заради України президент, парламент, уряд, щоби це все відбувалося у конституційному, правовому полі. Це позиція президента.

- Між тим БЮТ каже, що не допустить того, аби була створена не правовим чином коаліція.

Андрій Павловський: Зараз на цей гачок в першу чергу спіймалася фракція «НУ», яка сподівалася, що вони будуть вести довгі переговори з Партією регіонів і за рахунок того, що саме фракції утворюють коаліцію, вони зможуть просунути на посаду чи Віктора Ющенка чи Арсенія Яценюка.

«Регіони» порахували, що голосів «Єдиного центру» та голосів зрадників їм достатньо, і вони вирішили: ну якщо можна «кинути» лохів з «НУ», то чому б не кинути?


- Як Вам?
Тих 7, а завтра їх буде значно більше.

- Мені взагалі подобається, коли люди, які стверджують чи претендують на те, щоб говорити від науки і робити щось в науці, користуються такими термінами, як «зрадники», «лохи». Це така демократія, така політична культура, така опозиція, що хочеться подалі від неї бути.

Але, на жаль, доводиться мати справу в реальному житті. З чого починають перш за все? Дивляться, а що робиться в НУНС. Так давно вже немає тієї НУНС, там вже існують групки, підгрупки і тому непотрібно туди лізти.

Розберіться, будь ласка, що відбувається у фракції БЮТ, висловіть зараз свою позицію щодо свого вчорашнього колеги Лозинського, висловіть свою позицію щодо тих 7, а завтра їх буде значно більше, що виявиться дуже скоро, користуючись термінологією народного депутата, що лохів у БЮТ було стільки, що, можливо, навіть більше, ніж в усій НУНС. То навіщо взагалі цим займатися…?


(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG