Доступність посилання

ТОП новини

Пенсіонерка зберігає архів корупційної справи Путіна


Марина Сальє під час інтерв’ю Радіо Свобода
Марина Сальє під час інтерв’ю Радіо Свобода
Прага – Колишнього президента, а нині прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна не раз звинувачували у причетності до корупційних справ. Проте мало хто має для цього стільки аргументів, як 75-літня пенсіонерка, мешканка російської глибинки Марина Сальє. Колись депутат санкт-петербурзької міської ради, вона оприлюднила результати розслідування, які свідчили про те, що на початку своєї політичної кар’єри Путін брав участь в оборудках із продуктами харчування в Санкт-Петербурзі. Тоді йшлося про корупційні схеми на мільйони доларів. Чому Марина Сальє замовкла на довгих 10 років, вона розповіла в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Ветеран руху за «Перебудову», місцевий депутат, на початку 1990-х років Марина Сальє вимагала відставки заступника мера Санкт-Петербурга Володимира Путіна через звинувачення в корупції. Через 10 років, коли Путін став наступником Бориса Єльцина на посаді президента, вона знову дала про себе знати. Матеріали її розслідування тоді були в заголовках міжнародних видань. Але потім вона несподівано зникла з публічного життя.

Кореспондентка Радіо Свобода розшукала Марину Сальє на дачі, в селі у Псковській області. Вона запитала її про те, що сталося тоді з нею та з її документами.

«Вони в мене в течці лежать. Я подумала, що вони мене вб’ють. Моя сестра, Наташа, дуже боїться», – говорить сива літня жінка, яка ще сповнена енергії. Вона далі вірить, що боротьба за справедливість, якій вона віддала значну частину життя, не була даремною. Але скільки доведеться чекати справедливості, вона не знає, адже з того часу, як вона вперше викрила оборудки, що коїлися в санкт-петербурзькій мерії, минуло вже майже 20 років.

Багатомільйонна оборудка з харчами

Тоді в Санкт-Петербурзі почалися перебої з харчами. Порожні полиці магазинів і довгі черги викликали у людей панічні настрої. Чиновник мерії, Володимир Путін, відповідальний за інвестиції та зовнішню торгівлю, запропонував схему обміну металу на продукти харчування. Як твердить Марина Сальє, загальна сума схеми становила 122 мільйони доларів. Путін, за її словами, підписав контракти з 19 компаніями, де він діяв як посередник.

«Угоди було укладено з Бог знає якими фірмами, – каже вона. – Фірми були цілком, очевидно, підставні, одноднівки. Ліцензії видавалися нашим комітетом із зовнішньоекономічних зв’язків, тобто Путіним. Підписував їх або він сам, але це було рідко, або його заступник Анікін. Вони не мали права видавати ці ліцензії. А харчі не поступали і не поступили».

Сальє злякали на 10 років


Незважаючи на розслідування, яке проводив комітет, що його очолювала Сальє, проти Путіна ніколи не висували офіційного звинувачення. З часом скандал вщух. Путін переїхав до Москви, очолив ФСБ, а згодом став прем’єром і пересів у президентське крісло.

Сама Марина Сальє говорить, що їй особисто ніхто не погрожував, але випадок із її колегою і добрим знайомим депутатом Сергієм Юшенковим її сильно налякав. «На початку 2000 року ми домовилися з Юшенковим про зустріч. Ми збиралися політично об’єднатися. Але в його офісі я побачила людину, яку ніколи не хотіла бачити. Тоді я зрозуміла, що мені краще від’їхати. Сергія Миколайовича незабаром убили», – розповіла пані Сальє.

Юшенков тоді займався розслідуванням вибухів будинків у Москві, з яких почалася друга чеченська воєнна кампанія. Марина Сальє так і не сказала Радіо Свобода, кого саме вона побачила в кабінеті депутата і хто її так налякав. Налякав так, що вона мовчала довгих 10 років.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG