Доступність посилання

ТОП новини

Росію запросять до НАТО, а Україна зависне поза блоками? (світова преса)


Прага – Все більше впливових експертів у Європі й Америці пропонують чільникам Заходу запросити до НАТО Росію. Як відомо, Кремль останнім часом намагається віднайти своє місце у європейській системі безпеки, а Володимир Путін свого часу не виключив вступу Росії саме до Північноатлантичного альянсу. Сьогодні низка впливових німецьких експертів, колишніх чільників бундесверу і командирів НАТО, прямо пропонують Заходові запросити Росії до альянсу. І не зважаючи на те, що відбувається з оборонними ініціативами в Європі, як пишуть про це деякі оглядачі, новий Президент України Віктор Янукович намагається віднайти Україну на політичній карті у позаблоковому статусі.

Так, німецький впливовий часопис «Шпіґель» оприлюднив великий матеріал у співавторстві колишнього міністра оброни Німеччини Фолькера Рюе, колишнього голови Військового комітету НАТО Клауса Науманна, відомого німецького дипломата Франка Ельбе і колишнього керівника комітету планування міністерства оборони Німеччини Ульріха Вайссера, котрі запевняють, що прийшов час для Заходу запросити Росію до НАТО. Ці експерти вважають, що конфронтація між Сходом і Заходом закінчилася і Москва має нині багато спільних інтересів із НАТО. Згадані німецькі політики кажкть, що без Росії неможливо повномасштабно реформувати альянс і вирішувати нові проблеми оборони та відповідати на нові виклики у світі. Згадані фахівці вважають, що майбутнє НАТО можна розглядати лише як рамкову структуру для трьох центрів сили – Північної Америки, Європи і Росії. Автори статті в «Шпіґелі» наголошують, що у «цього тріо є спільні інтереси, які зіштовхуються з однаковими викликами у світі». Тому німецькі експерти переконані, що «двері для вступу в НАТО мають бути відкриті для Росії. Москва, у свою чергу, повинна бути готова, щоб взяти на себе права і обов’язки члена НАТО, як рівного серед рівних. «Якщо Росія стане членом НАТО, то внаслідок легше буде інтегрувати Грузію та Україну в європейські структури», – наголошується у статті в німецькому виданні.

Разом з тим, в російській газеті «Ізвестія» вважають, що Україна зависає між Росією та НАТО і новий український Президент Віктор Янукович «пробує віднайти Україну на політичний карті» та заявляє всюди, що його держава «залишається поза блоками». Російські оглядачі пишуть, що Україна бажає при Президентові Януковичу сама вирішувати свої оборонні проблеми, але не знає, як це зробити найближчим часом. «Ізвестія» також переконані, що візит Віктора Януковича до Москви «не вирішив жодної з ключових проблем, які накопичилися у стосунках двох країн».

Відомий американський експерт із проблем глобальної безпеки Дуґ Бандоу критикує на сторінках National Interest сучасну глобальну політику США і, зокрема, наголошує на провалі спроб Вашингтона втягнути в НАТО Україну й Грузію, всупереч інтересам Росії в регіоні. Дуґ Бандоу закликає американську владу переглянути свою глобальну діяльність у бік більшого задоволення внутрішніх національних інтересів США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG