Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії страйкують державні службовці


Лондон – За даними профспілки, близько 200 тисяч британських державних службовців проводять дводенний страйк на знак протесту проти планів британського уряду встановити обмеження на розмір компенсаційних виплат у разі скорочення штату. Профспілка держслужбовців каже, що працівники можуть втратити третину компенсації у разі скорочення, якщо плани уряду будуть здійснені.

Профспілка працівників державних і комерційних служб заявляє, що у 48-годинному страйку бере участь до 200 тисяч її членів, тоді як уряд оцінює кількість страйкарів у 81 тисячу і захищає свої плани щодо зменшення розміру компенсації звільненим внаслідок скорочення штату. Члени цієї профспілки працюють у таких ділянках як суди, комунальні служби, податкові центри й центри праці, тощо. Страйк вразив навіть Валлійську національну асамблею – автономний парламент Вельсу, що змушений був відкласти на день свою пленарну сесію.

Британський міністр Тесса Джавелл однак заявила, що більшість державних служб працює нормально, включно із членами профспілки, яка проводить страйк. Згідно з нею, всі центри працевлаштування та бюро соціальної допомоги відкриті, пункти перетину кордону функціонують нормально, суди діють. Вона також запевнила, що уряд, розробляючи нову компенсаційну систему, доклав усіх зусиль, щоб захистити службовців із найнижчою заробітною платою.

«Це справедливі пропозиції на випадок скорочення штату, які специфічно розраховані на захист тих, що заробляють найменше, – зазначає міністр. – 85 відсотків держслужбовців сьогодні працюють нормально, тож я закликаю членів профспілки, яким добре відомо, що подальших переговорів на цю тему не буде, повернутися на робочі місця».

Суть урядового плану

За новою системою, що набуває чинності у квітні і покликана заощадити для бюджету близько півмільярда фунтів стерлінгів, будь-який працівник, що заробляє менше 30 тисяч фунтів на рік, матиме право максимум на виплату трирічної зарплати або 60 тисяч фунтів (залежно від того, що є більшим).

А за чинної нині схеми розмір компенсації обчислюється залежно від кількості відпрацьованих років, причому за кожен рік додається сума компенсації у розмірі місячної зарплати. Ті ж службовці, що заробляють 30 тисяч і більше, зможуть одержати лише дворічну платню. Профспілка каже, що за нової системи працівник, який пропрацював на робочому місці 20 років і заробляє на рік 24 тисячі фунтів, може втратити 20 тисяч фунтів належної йому нині компенсації.

У Лондоні відбулося близько 500 пікетів у різних місцях та мітинг. У Шотландії страйкує близько 30 тисяч державних службовців і близько 20 тисяч – Вельсі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG