Доступність посилання

ТОП новини

Парламентарі хочуть посилити контроль над інтернет-магазинами


Київ – У Верховній Раді пропонують посилити державний контроль за роботою інтернет-магазинів. Учасники інтернет-ринку побоюються, що в разі ухвалення закону комерційна діяльність у мережі може зазнати суттєвих обмежень.

Згідно з проектом закону «Про електронну комерцію», зокрема регулювання інтернет-ринку має забезпечити спеціальний державний орган. Автор законопроекту запевняє, що запропоновані зміни вже багато років успішно функціонують у більшості країн Європи. Натомість учасники інтернет-ринку мають до проекту низку зауважень.

Закон гарантує покращення послуг – депутат

Контролювати роботу інтернет-магазинів в Україні повинен окремий орган виконавчої влади. Це може бути якийсь із підрозділів Міністерства транспорту та зв’язку, або ж Державна служба спецзв’язку та захисту інформації. Такі нововведення пропонує автор законопроекту «Про електронну комерцію», народний депутат від фракції БЮТ Антон Яценко.

За його словами, подібне практикується у багатьох європейських країнах. Депутат наголошує, що закон «Про електронну комерцію» потрібно ухвалювати якнайшвидше, і упевнений, що посилення державного контролю у цій сфері матиме позитивний ефект, зокрема поліпшиться якість послуг.

«Відомо, що почастішали випадки шахрайства з боку інтернет-магазинів. Окрім того, зараз в Україні криза, деякі підприємства змушені закриватись, а вони могли б здійснювати свою комерційну діяльність через інтернет – це дуже вигідно», – додає Антон Яценко.

Інтернет-магазини побоюються обмежень

Водночас учасників інтернет-ринку насторожують деякі пункти законопроекту, як-от ведення реєстру електронних угод. На думку голови правління Української національної інтернет-асоціації Тетяни Попової, такий захід може завдати значну шкоду діяльності комерційних інтернет-структур.

«Одна справа, коли юридична особа зберігає угоди у себе в офісі – це її обов’язок. Інші справа, коли створюється централізований реєстр цих угод. Тоді таку інформацію можна обробити будь-яким чином – починаючи від аналізу інтересів певних споживацьких груп до розвідки на користь конкурентів», – вважає вона.

В інтернет-магазинах припускають, що ухвалення закону значно обмежить їхню діяльність і залишить на ринку лише тих, хто витримає жорсткі умови державного регулювання.

«Кожен має право створювати свої інтернет-проекти. Послугами якого інтернет-магазину користуватися – це вже особиста справа клієнта. Якщо його не влаштовує один, він може звернутися до іншого, більш перевіреного», – каже співробітниця одного з інтернет-магазинів Анастасія.

Зареєстрований у парламенті законопроект «Про електронну комерцію» - вже другий. Напередодні на розгляд у комітети надійшов проект закону із такою ж назвою – і також від бютівця, Юрія Полунєєва. Автори планують обидва законопроекти об’єднати і незабаром винести на розгляд у Верховну Раду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG