Доступність посилання

ТОП новини

Ми приречені жити в умовах дії неконституційного закону – народний депутат


Юрій Ключковський, народний депутат, представник кандидата Ющенка у Верховному Суді під час виборів 2004 року
Юрій Ключковський, народний депутат, представник кандидата Ющенка у Верховному Суді під час виборів 2004 року

Київ – Сьогодні народні депутати України знову збираються у стінах Верховної Ради і питання змін до закону про регламент, а також створення нової коаліції – у центрі уваги. Про це Радіо Свобода говорило з народним депутатом із фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Юрієм Ключковським.

– Наскільки легітимною буде коаліція, створена за новим законодавством?

– На жаль ступінь її легітимності буде не високий. Це означає, що вона не служитиме розв’язанню політичної кризи і не створить стабільної влади в Україні. Мабуть тільки лінивий не говорив проте, що зміни до регламенту суперечать рішенню Конституційного суду від вересня 2008 року. Всі про це знають, однак всі розуміють, що отримати нове рішення з цього приводу Конституційного суду – це довгий процес, якщо він взагалі не безнадійний. Тому ми приречені жити в умовах дії відверто неконституційного закону. Це означає, що порушуватимуться самі принципи правової держави і Конституції України.

– Скільки людей з фракції НУ-НС може приєднатися до нової коаліції?

– Я думаю, що буквально лічені особи. Якщо раніше існували певні ілюзії у деяких членів нашої фракції, і я особисто не поділяв думку, що можна впливати на політику Президента і створеного новою коаліцією уряду, то тепер, бачачи такі дії по формуванню коаліції і заяви Президента, ілюзій практично немає. Я думаю, дуже мало людей вирішать піти на такий крок.

– Наскільки ймовірно, що майбутня коаліція збере 300 голосів, щоб мати змогу змінювати Конституцію?

– Це інше питання і це залежить не від фракції НУ-НС, а від фракцію БЮТ. Оскільки вже тричі були спроби створити союз Партії регіонів і БЮТ, з моєї точки зору – це не виключено і тепер. Це не може відбутися швидко. Ще існує запал політичної боротьби після президентських виборів, однак я би не виключав такого варіанту, хоча вважаю його небезпечним для України.

– Яким може бути рішення Конституційного суду щодо Закону про зміни до регламенту. Є інформація, що Партія регіонів домовилася про правильне рішення.

– Це твердження, яке лежить далеко за межами права, демократії і європейських стандартів. Я не можу сказати, яким може бути рішення Конституційного суду. Я брав участь в попередньому процесі, який завершився вересневим рішенням 2008 року. Там позиція Конституційного суду була дуже чіткою. З моєї точки зору потреби повторно звертатися до Конституційного суду немає. Всі відповіді лежать на поверхні. Однак очевидно, що буде спроба звернутися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG