Доступність посилання

ТОП новини

На реконструкцію НСК «Олімпійський» бракує коштів


Будівництво стадіону НСК «Олімпійський» до Євро 2012 у Києві
Будівництво стадіону НСК «Олімпійський» до Євро 2012 у Києві

Київ – Організатори реконструкції Національного спорткомплексу «Олімпійський» заявляють про відставання від графіку виконання робіт. Причина – у нестачі коштів.

Наразі фінансування робіт з боку держави на стадіоні фактично призупинене. Заборгованість перед компаніями-підрядниками склала вже 100 мільйонів гривень.

Стадіон обіцяють унікальний

Роботи з реконструкції НСК «Олімпійський» до футбольного чемпіонату Євро-2012 ведуться у дві, а то й у три зміни. Нині тут – до півтори тисячі робітників із кількох десятків будівельних організацій. Напередодні на «Олімпійському» розпочався монтаж першої колони для навісу над трибунами. Усього таких колон буде вісімдесят. Навіс, який за кілька років захищатиме вболівальників від сонця, снігу та дощу, мають завершити вже цього року.

За словами головного інженера будівельної організації «Київміськбуд» Олександра Галицького, проект стадіону – унікальний, і по завершенню він стане першим такого зразку у всій Європі. «Конструкція даху, тобто металеві опори, об’єднані верхнім та нижнім кільцем, і система, яка перекриватиме глядацькі трибуни, – це єдиний механізм. В цьому й полягає особливість», – каже Олександр Галицький.

Можливості працювати без коштів вичерпні

9 лютого Кабінет Міністрів України постановив виділити на Євро-2012 цього року понад мільярд гривень зі Стабілізаційного фонду. Попри це, для НСК «Олімпійський» фінансування досі лишається проблемою. За попередніми даними, заборгованість перед компаніями-підрядниками склала вже 100 мільйонів гривень.

«На сьогодні фінансування «Олімпійського» фактично не ведеться, лише по нашій компанії затримка – у три місяці. Ми намагаємось не відставати, але за таких умов це непросто», – розповідає співвласник дніпропетровського товариства «Завод Майстер-Профі Україна» Дмитро Мішалов.

Через проблеми з коштами організатори реконструкції заявляють про відставання від графіку виконання робіт на 30 днів. Заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, керівник проекту реконструкції НСК «Олімпійський» Сергій Драч зазначає, що затримки стосуються перш за все влаштування навісу над трибунами та зведення VIP-зони. «Часом ми змушені зупиняти роботу – просто тому, що немає арматури. Підрядник закуповує її за власні кошти, але навряд чи це триватиме довго. Якісь можливості є, але вони вичерпні», – додає заступник міністра.

Наприкінці березня на «Олімпійському» очікують візит експертів УЄФА, з якими обговорюватимуть проектні рішення на найближчий час. Тестування стадіону та присвоєння йому відповідної кваліфікації заплановані на червень 2011 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG