Доступність посилання

ТОП новини

В Україні набули чинності нові правила паркування автомобілів


Якщо водій поставив машину на паркувальний майданчик і відразу не заплатив за паркування, не поклав абонементний талон або чек на лобове скло, комунальники мають право застосувати «технічні засоби» для перешкоджання виїзду автомобіля, згідно з новими правилами паркування, які набули чинності в Україні від початку березня. (Їх ухвалив ще торік уряд). Якими є нові вимоги? Як їх оцінює міська влада, водії, громадські активісти і юристи? За які послуги взагалі платять водії під час паркування?

З 1 березня 2010 року набули чинності нові Правила паркування транспортних засобів, затверджені відповідною постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року, повідомили в прес-службі Київської міської державної адміністрації.

«Згідно з правилами, після постановки транспортного засобу на паркувальний майданчик відповідно до дорожніх знаків і розмітки, водій зобов’язаний сплатити за паркування шляхом придбання абонементного талону, паркувального талону паркомату або cкориставшись послугою «Мобільне паркування», - зазначила перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. - Водію потрібно також забезпечити можливість проведення перевірки платіжного документу, розташувавши його у лівому нижньому куті лобового скла транспортного засобу», - говорить Кільчицька.
У разі несплати за паркування – виїзд авта заблокують

Автомобілі блокуватимуть новими «технічними засобами»

Година паркування у центрі Києва зараз коштує 10 гривень, 5 гривень – на околицях.

«В разі часткової або повної несплати за паркування можуть застосовуватись «технічні засоби» для перешкоджання виїзду транспортного засобу, - зауважила директор комунального підприємства «Київтранспарксервіс» Олена Поліщук. - З березня будемо перешкоджати виїзду тому, хто не сплатив за паркування».

За словами Олени Поліщук, законів урядова постанова не порушує. І блокувати колеса машин тих водіїв, котрі не оплатили паркування, не збираються. «Це не блокування коліс, тому що ми не торкаємося автомобіля, коли застосовуємо цей «технічний засіб».

Як уточнюють паркувальники, тепер виїзду неплатників перешкоджатимуть не блокуванням коліс (машину не торкатимуть), а блокуванням місця стоянки «залізного коня». Таким чином сподіваються дотриматися норми про недоторканість приватної власності. Не дадуть виїхати завдяки тросу, протягнутому під автомобілем - цей мотузок триматимуть два блокатори, з боків машини. Якщо вона поїде, то зачепить трос і блокатори спрацюють.

Використання «технічних засобів» для перешкоджання виїзду авто є незаконним, наполягає громадський активіст Дмитро Гнап. «Ми, як автовласники, не проти платити за паркування і карати тих водіїв, які за нього не сплачують. З хамами треба боротись! Але водії мають знати за що вони платять. У Києві 99% паркувальних майданчиків не є спеціально облаштованими. Факт вимагання плати на цьому паркувальному майданчику можна кваліфікувати тільки, як вимагання і здирництво. Покарання має вирішувати проблему. Покарання має бути законним», - сказав Дмитро Гнап.

За його словами, від послуг людина може і відмовитися і платити лише за паркування.

Водії мають знати кому і за що вони платять

На паркуванні заробляють чималі гроші, стверджують експерти. Їхні висновки підтвердив керівник Житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко. «Українська правда» з посиланням на прес-службу телеканалу ТВі наводить його слова про те, що, наприклад, столичні паркувальники мали б поповнювати міський бюджет на 200-300 мільйонів гривень, які вони реально заробляють. Водночас пан Кучеренко констатував, що до кошторису Києва, за офіційною статистикою, надійшло 6 мільйонів.

Натомість заступник голови КМДА Ірена Кільчицька спростувала дані про те, що комунальне підприємство «Київтранспарксервіс» нібито отримувало декілька мільйонів допомоги з бюджету міста. Директор цього підприємства Олена Поліщук переконує, що гроші за паркування йдуть на багато цілей.

«У нас в тарифі зазначено утримання та прибирання паркувального майданчика (розмітка, знаки), утримання та обслуговування паркоматів (електроенергія, інкасація), на деяких майданчиках встановлені стовпчики - дуже багато всього, чого людина не бачить», - зауважила директор «Київтранспарксервіс».

«Ми закликаємо водіїв не платити за паркування, якщо…»

Від водіїв, за новими правилами, вимагають платити за паркування, але за збереження їхніх машин паркувальники не відповідають, зауважує громадський активіст Дмитро Гнап. За його словами, виходить, що обов’язок паркувальників – лише брати гроші.

І окрім місцевого збору за паркування, водіїв примушують платити також за утримування паркувальних майданчиків, зазначає Дмитро Гнап. Якщо місцевий збір – 51 копійка, а година стоянки, наприклад, - 10 гривень, то за кожну годину людина за кермом дає майже 9,5 гривень на утримання майданчиків. Цих послуг практично немає, бо на майданчиках вдосталь криги та снігу і обмаль огорожі, дорожніх знаків та, особливо, розмітки, зазначає Дмитро Гнап. «Ми закликаємо водіїв не платити за паркування, якщо паркувальний майданчик не відповідає новим правилам».

Закони передбачають лише податки і збори як обов’язкові виплати. А послуги за утримання майданчиків – це подвійне оподаткування, говорить, зі свого боку адвокат Андрій Нечипоренко.

«Є офіційний місцевий збір, який встановлений декретом Кабінету Міністрів України, вартість якого встановлена. Це є послуга-благо, яка організовується місцевою владою, які, в свою чергу, вживає заходи щодо облаштування стоянок, для їх утримання - за це усі автомобілісти, які паркують свої транспортні засоби, й повинні сплачувати цей транспортний збір. На сьогоднішній день ми маємо лише збір за паркування і додатково-введенні послуги», - пояснив адвокат Андрій Нечипоренко.

Водій, за законом, може платити штраф тільки через суд, а не на місці – паркувальникам, додає громадський активіст Дмитро Гнап. І якщо водій не погоджується з діями паркувальників, він має право вимагати акт про відмову платити штраф. І паркувальник зобов’язаний задовольнити таку вимогу.

Якщо водій не заплатив за паркування, і його «залізному коню» не дають виїхати «технічні засоби», за використання таких засобів можуть стягнути 170 гривень, повідомляє ProUA.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG