Доступність посилання

ТОП новини

Україні радять наполегливіше працювати задля членства в ЄС


Київ – У співпраці з Євросоюзом Україна повинна орієнтуватися виключно на членство. Експерти-міжнародники наполягають: жодні інші орієнтири у сфері кооперації з ЄС не забезпечать в Україні належного рівня політичного, соціального та економічного розвитку.

Новій українській владі потрібно активніше працювати задля вступу України в Євросоюз. Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Європейська інтеграція України: асоціація чи членство?», ініційованого Київським Інститутом управління імені Горшеніна.

Водночас фахівці прогнозують, що вимоги задля вступу в ЄС ставатимуть для України дедалі жорсткішими.

Слабких у Євросоюз не беруть

За словами колишнього голови постійного представництва України при ЄС Романа Шпека, у співпраці з об’єднаною Європою для України нині найголовніше – крок за кроком наближатися до критеріїв, без яких жодна країна не може претендувати на членство. Серед них – зокрема утвердження демократії, відповідність законодавства та виконання владою своїх конституційних обов’язків.

«Розраховувати на пом’якшення вимог від ЄС не варто: криза у розвинутих країнах Європи засвідчила, що вимоги ставатимуть дедалі жорсткішими. Слабких партнерів у ЄС не братимуть», – вважає Роман Шпек.

Представники країн-членів ЄС радять українській владі зосередитися перш за все на процесі виходу з кризи. Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот наголошує, що розв’язання економічних проблем всередині держави значно поліпшить її становище, в тому числі й на міжнародній рівні.

«Не варто забувати, що в основі Євросоюзу саме економіка, – каже він. – Та й немає ніякого сенсу говорити про членство, доки вихід України на європейський ринок під запитанням. Зараз важливо зробити наступний крок, а саме – укласти угоду про зону вільної торгівлі».

Корупція не дає рухатися вперед

У Польщі головною українською проблемою на шляху до євроінтеграції вважають високий рівень корупції. На думку радника Посольства Польщі в Україні Лешека Шерепки, через корумпованість різних гілок влади Україна майже не прогресує в розвитку.

Він припускає, що для України членство в Євросоюзі не є принциповим питанням. «Важливо не членство, а щоб рівень життя в Україні був такий самий, як і в країнах-членах ЄС. Наприклад, щоб можна було вільно подорожувати, щоб до українців був належний рівень поваги», – зауважує Лешек Шерепка.

Напередодні Європейський парламент визнав за Україною право подати заявку на членство в Євросоюзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG